Tavşanlı’daki “Sürü Yönetimi Kursu”nda başarılı olan 19 kursiyere sertifikaları verildi.

Ziraat Odası’nda gerçekleştirilen törende, Hayvancılık sektörünün geliştirilmesi için ne gerekiyorsa yapılacağının mesajı verildi.

Tavşanlı İlçe Tarım Müdürlüğü ve İş Kur Müdürlüğünün ortaklaşa geliştirdikleri Sürü Yönetimi Kursu tamamlandı. 19 kursiyerin 120 saat süren eğitimlerinin ardından sertifika töreni düzenlendi. Programa Tavşanlı Kaymakamı Numan Hatipoğlu, Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ender Muhammet Gümüş, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Temel, İŞ-KUR Tavşanlı Müdürü Necip Turan, TDKD Kütahya Müdürü İhsan Kaymak, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Süleyman Çelebi, Ziraat Odası Başkanı İsmail Akpınar Toç-Birsen Şube Başkanı Hüseyin Ağaç, daire amirleri ve kursiyerler katıldı.

Ziraat Odası’nın ev sahipliği yaptığı sertifika töreninde açılış konuşmasını yapan Tavşanlı Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Temel, teknik bilgiler vererek hayvancılı sektörünün geliştirilmesi için bu çalışmayı yaptıklarını, 2015 yılında da devam edeceklerini kaydetti. İl Müdürü Ender Muhammet Gümüş ise Tavşanlı’da böyle bir kurs açıldığı için ilçe müdürlüğüne ve İşkur müdürü Necip Turan’a teşekkür etti. Gümüş “ Bu konuda ki esas amacımız üretim kapasitesini arttırmaktır. Kütahya’nın her ilçesinde bu kursları açarak sürülerimizi sahipsiz bırakmayacağız. Bu dersler sayesinde doğru bildiklerimizi tekrar gözden geçirme fırsatı buluyoruz. Nasip olursa önümüzde ki süreçte sizin işletmeleriniz de dahil bu kursa katılanlara 5 bin TL hibe desteği vereceğiz. Bakanlığımızın bu konuda ki çalışmaları sürüyor“ dedi.

AK Parti Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu ise bu projeyi geliştiren daire amirlerini tebrik ederek Tavşanlı’da ihtiyaç duyulması durumunda vakit kaybetmeden kursların tekrarlanmasını istedi. Kavuncu “ Bu kurslarda hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımıza yem hazırlamadan, hayvan sağlığına kadar birçok konularda bilgiler verildi. Bereket için, yapılan işin doğru yapılması için bu kurslar çok önemlidir. Biz kırsalımızda yaşayan insanlarımızın rahat etmesini, şehir hayatına özenmemesini istiyoruz. Büyük şehirlerde yaşayan insanlardan daha şanslısınız. Temiz hava ve doğa ile iç içesiniz. Yaptığınız işlerin bereketli olması için de bu kurslara devam edeceğiz. Artık siz hayvan yetiştirme yöneticisi oldunuz. Hepinize sertifikalarını hayırlı olsun“ diye konuştu.

Tavşanlı Kaymakamı Numan Hatipoğlu ise bölgede hayvancılık sektörünün geliştirilmesi gerektiğini ifade ederek “ Değişen dünyada yeni bilgilerle donanmak gerçekten çok önemli. Geleneksel bilgilerle bu sektörü geliştirmek imkansız. Geçmişte bilmediğimiz çeşit çeşit hastalıklar ortaya çıktı. Geçmişte yaşadığımız bir anımı paylaşmak istiyorum. Tavşanlılı bir üreticimiz kulaktan dola bilgi ile şap hastalığına kaplumbağa iyi geliyormuş diye yemin içine karıştırıyor. Kaplumbağanın kabuğunda bulunan botalismus diye bilinen bir madde tüm hayvanları zehirliyor. Üreticimiz 20 hayvanından hepsini kaybetti ve imha etmek zorunda kaldık. Maddi değerine baktığımızda 120 bin TL tutarında ki tüm varlığını kaybetti. Bu örnekle yola çıkarsak bilmeniz gereken her şeyi öğrenmelisiniz. Tarım müdürlüğümüzün bu çalışmaları devam edecek. Sizleri bilgilendirmeyi sürdüreceğiz. Tabii ki sizlerinde, çiftçilerin, besicilerin de duyarlı olması şart “ ifadelerini kullandı.

Yapılan konuşmaların ardından protokol mensupları tarafından kursiyerlerin sertifikaları verildi.(İÖ-EFE)