Sporcular işin neden önemlidir ? L-karnitin lisin türevi, suda çözünebilen bir bileşiktir. Yağ asitlerinin mitokondriye taşınmasını sağlayarak, yağ asidi metabolizmasında önemli bir rol üstlenir, aynı zamanda antioksidan aktiviteye sahiptir Gıdalar ile alınan L-karnitin’in en zengin kaynakları kırmızı et ve süt ürünleridir

PEKİ, L-KARNİTİNİN FONKSİYONLARI NELERDİR?

L-karnitin vücutta en fazla karaciğer, böbrek ve beyinde sentezlenir. L-karnitin sentezlendikten sonra kan dolaşımı ile enerji üretimi için bu biyoaktif bileşiğe gereksinim duyan doku ve organlara taşınır . Bu organ ve dokular özellikle kas ve kalp dokularıdır . L- karnitin sentezi için lisin ve metiyonin zorunlu aminoasitlerinin yanı sıra C vitamini, demir , B6 vitamini ve NAD yapısında niasine gereksinim vardır.

L-Karnitinin görevi bireysel aerobik kapasitenin yüksek olduğu egzersiz türlerinde ön plana çıkmaktadır. Çünkü yüksek yoğunluklu egzersizlerde plazma serbest karnitin seviyesi önemli derecede azalmaktadır. Karnitin, bu özelliğinden dolayı yüksek yoğunluklu egzersizlerde serbest yağ asitlerinin kullanımını artırarak hem yağlardan daha fazla enerji üretilmesine hem de kas glikojen depolarının ekonomik kullanımına yardımcı olmaktadır. Sporcular L-karnitini ek takviye şeklinde suplament olarak almaktadır. Kısa süreli müsabakalardan önce L-karnitin alımı çok işe yaramasa da uzun süre müsabakalar ve antrenmanlardan önce alımı performansı artırmaktadır.

L-kreatin yüksek karbonhidrat içeren bir gıda tükettiğimizde bile kandaki glikoz seviyesini dengede tutabilmektedir. Bu yüzden antreman sonrası öğünlerde L-kreatin tavsiye edilir. Bazı sporcularımız mülakat öncesi antremanda da takviye suplement olarak kullanabiliyor fakat bunun işe yarar olası için kaliteli ve sürekli antreman halinde olunması lazımdır. Sürekli kullanım ise kronik rahatsızlıklar verebilir. L-kreatin eksikliğinde yağ yakımı azalması, kasların zayıflaması, büyüme geriliği, karaciğer büyümesi gibi birçok sorun ortaya çıkar.

KALP İLE KREATİN BAĞLANTISI

-Hasta da kalp yetmezliği varsa genelde böbrek çalışmasında problemler çıkabiliyor. Böbrekelrin çalışıp çalışmadığı L-kreatin anlaşılır. Kalp yetmezliği varsa böbrek çalışması sıkıntılıdır, kan düzeyinde albümin seviyesi düşer ve L-kreatin miktarı artmış olur. Ve aynı zamanda hasta diüretik kullanıyorsa kalp yetmezliği için o da böbrek fonksiyonlarını etkileyebilir. Böbrek kanlanmaz halde olur.