Yaşanılan bu zorlu süreçte gençlerin psikolojik baskı altında girmiş oldukları sınavın sonuçlarının açıklanmasına günler kala velilerde de heyecan had safhadadır. Çünkü yıllarca ekilen tohumun ürününü toplama zamanı artık gelmiştir. Öncelikle sınavın sonucu ne olursa olsun çocuklarımıza sonuna kadar güvenmeli, sahip çıkmalı ve onların yanında olmalıyız. Çünkü hayatta her şeyin bir telafisi vardır.

LGS öğrencileri için asıl hedef nitelikli okullarla birlikte fen liseleridir. Her veli çocuğunun en iyi okulu kazanmasını ister. Fakat Karaman'da yaklaşık 3 bin öğrencinin girdiği sınavda Fen lisesine 120, nitelikli okullara ise yaklaşık 500 civarında öğrenci girebilmektedir. Bir bakıma 501. öğrenci ile 3 bininci öğrencinin kaderi aynıdır. Burada da tercihin önemi ortaya çıkmaktadır. Yapılan doğru tercihlerin öğrencilerin hedefine yaklaşmasını sağlayacaktır.

Gelelim YKS'ye. Türkiye genelinde yaklaşık 2 milyon beş yüz bin öğrencinin girdiği sınavda TIP, Eczacılık ve Diş Hekimliği'ne gitmek için en fazla 50.000 olmak gerekiyor. Yani bir nevi %2’lik bir kişinin Hukuk fakülteleri içinde hemen hemen TM bölümünde ilk 50.000'de olması gerekir. Bu da gösteriyor ki hem başarılı olacaksın hem de tercihi çok etkin biçimde yapacaksın. Vakıf üniversitelerinin artmasıyla hem kontenjanlar arttı hem de üniversitelerdeki nitelik düştü. Önceki zamanlarda öğrencilerin işletme fakültesine bile zor girdiği günler yerini mühendislik fakültelerinin bile dolmadığı günlere getirdi.

Öğrencinin ne istediğinin önemi kalktı, yerini üniversiteyi bitirir bitirmez iş kaygısı çekmeyeceği bölümlere yöneltti. İlerleyen süreçte ise işi olan fakat işinde mutlu olmayan insanlara yol açtı. İşinde mutlu olmayan insanlar ise bu mutsuzluğunu yansıtıp sevgiden, disiplinden ve başarıdan uzaklaştı. Her şeyde niteliğin düştüğünü, mutsuz insanların çoğaldığını dile getiriyoruz. Sebepleri araştırıldığında istenmeyen tercihlerin insanın hayatını olumsuz etkilediği sonucuna varılacaktır.

Bu önemli tercih döneminde öğrencilerimize yönelik kişilik testleri, yetenek testleri ve ilgi envanterleri doğrultusunda en güzel yerlere yerleştirmek için kurumumuza bekliyoruz.