Bilecik’in Söğüt ilçesi Belediye Başkanı Tarih Öğretmeni Halil Aydoğdu, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) tarafından yayınlanmaya başlanan ’Diriliş Ertuğrul’ dizininin geç kalınmış bir çalışma olduğunu ve ilçelerinin tanıtımına büyük katlı sağlayacağını söyledi.

Söğüt Belediye Başkanı Halil Aydoğdu, ilçede bulunan Ertuğrul Gazi Türbesi’nde, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihin dönüm noktası ve mihenk taşı olan bütün şahsiyetlerle ilgili daha önce belgeseller, diziler veya tanıtıcı filmler yapıldığını ve Ertuğrul dizisinin geç de olsa çok faydalı olacağını düşündüğünü belirtti. Aydoğdu, “Söğüt’ün Belediye Başkanı olarak biz bu diziden mutlu olduk. Bu dizi Söğüt’ün tanıtımına katkı sağlayacaktır. Söğüt bizim değil de bir Kanada’nın, bir İngiltere’nin, İspanya’nın veya bir başka devletin elinde olsaydı öyle tahmin ediyorum ki açık hava tarih müzesi haline getirilirdi. Herhalde bizim tarihimizde o kadar önemli yerlerimiz, olaylarımız, savaşlarımız, kahramanlıklarımız var ki bu yüzden bunları önemsemiyoruz diye düşünüyorum. Ama geç de olsa artık Söğüt’ün tarihte yerini alması, tanıtılması ve bu manada imar faaliyetleri noktasında gerekenin yapılması gerekir. Ancak yerel imkanlarla bunları yapmak mümkün değildir. Bu bir devlet projesi olmalı, devlet projesi içerisinde bunların yapılması gerekir diye düşünüyorum. İnşallah devletimiz geç de olsa bu eksikliği görür, belki dizi bu manada bir vesile olur ve Söğüt’ün hakikaten tarihe yakışır şekilde imarının yapılması, tanıtılması ve turizm açısından tıpkı Çanakkale gibi herkesin gelip görebileceği gezeceği bir yer haline getirilmesi gerekir diye düşünüyorum” dedi.

“ERTUĞRUL DİZİSİ 622 YIL HÜKMETMİŞ BİR DEVLETİN KURULUŞUNU ANLATIYOR”

Ertuğrul dizisinin önemli olduğunu, 622 yıl hükmetmiş bir devletin kuruluşunu anlattığını belirten Başkan Aydoğdu, “Bu sebeple de insanlarımızın ve dünya insanlığının tarihi öğrenmeleri açısından ben önemli bir katkı sağlayacağını düşünüyorum. Maalesef okuma noktasında ihmalkarlığımız mevcut. Ama diziyi seyrediyoruz ve bu dizi de çok sevildi, tutuldu. Bu dizinin gerçekleri yansıtan ve gerçeklerden ayrılmadan Ertuğrul’u ve Kayıları anlatan bir dizi olmasını temenni ediyorum. İnşallah güzel şeyler olacak. Dizinin yapımcısıyla bir görüşmemiz oldu ve kendilerini sette ziyaret ederek teşekkür etmek istediğimizi bildirdik. Müsait oldukları bir gün sete gideceğiz. İnşallah sette oyuncu kardeşlerimizle, büyüklerimizle ki Serdar bey çok sevdiğim bir insandır, taktir ettiğimiz bir sanatçıdır. Yine oradaki diğer oyuncu kardeşlerimiz sanatçılıkları noktasında taktir ettiğimiz insanlar. Dolayısıyla onları sette ziyaret edip kendilerine bu çalışmalarından ve tarihimize, kültürümüze tabi ki Söğüt’e yapacakları katkılardan dolayı teşekkür etmek istiyoruz” dedi.

“DİZİ EKİBİNİ SÖĞÜT’TE AĞIRLAMAK İSTİYORUZ”

Dizi ekibini Söğüt’te ağırlamak istediğini belirten Aydoğdu, “Tabii bazı dedikodular var bazı basın kurumları neden bu dizi Söğüt’te çekilmiyor şeklinde ifadelerde bulunuyorlar. Ben neden burada çekilmediğini çok iyi biliyorum. Çünkü Söğüt’ün şu anda coğrafi konumu bu diziyi çekmeye müsait değil. Evde oturma şansları yok. O zamanlar konargöçer bir yapıya sahipler. Bunun boş arazilerde, uygun olan yerlerde çekilmesi lazım. Dolayısıyla ben bunu çok önemsemiyorum. Tahmin ediyorum ki buraya da gelecekler, bu türbeyi de çekecekler, belki finali burada yapacaklar, bilemiyoruz. Artık senaryosu nasıldır onu da kestiremiyoruz. Ama bu oyuncuları ve set ekibini, yapımcıları dahil Söğüt’te ağırlamaktan şeref duyarım” dedi.