Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Tülay Varalan 17-23 Kasım Ağız ve Diş Sağlığı Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, ağız ve diş sağlığını bozan faktörlerin bireyin tüm vücut sağlığını doğrudan etkilediğini söyledi.

Varalan yaptığı açıklamada, “Günümüzde toplumların yaşam kalitesini belirleyen en önemli gösterge bireylerin sağlığı ve bu sağlık halinin devamıdır. Fiziksel sağlık vücuttaki tüm organ ve dokuların sağlıklı olması ile mümkündür. Bu sebepledir ki ağız ve diş sağlığını bozan faktörler, bireyin vücut sağlığını da doğrudan etkilemektedir. Diş ve diş eti hastalıkları bireylerde solunum yolu hastalıkları, kalp ve damar hastalıkları, erken doğum ve düşük doğum ağırlıklı bebek riskini artırmaktadır. İşte bu noktada ağız ve diş sağlığımıza verdiğimiz önem genel sağlık anlayışımız da ortaya koyacaktır” dedi.

Diş ve diş eti hastalıkları ülkemizde yaygınlığı ve tekrarlama oranları nedeniyle hem çocukların hem de erişkinlerin karşılaştığı en büyük sağlık sorunlarından birisidir diyen Varalan şunları kaydetti:

“Bu hastalıklar bireylerin, okulda, işte, evde milyonlarca saat ve iş kaybına neden olduğu gibi fizyolojik ve sosyal etkileri ile de yaşam kalitesini belirgin bir biçimde azaltmaktadır. TÜİK sağlık araştırma sonuçlarına göre diş dişeti hastalıkları gerek 0-6 yaş, gerekse 7-14 yaş grubu çocuklarda en sık görülen ilk 5 sağlık sorunu arasında yer almaktadır. Oysaki bu hastalıklar önlenebilir, davranışla iyileştirilebilir hastalıklardır. Alınacak önlemler sayesinde bu hastalıkların tedavisi için yapılan harcamalarda çok ciddi oranlarda azalacaktır. Ağız ve diş sağlığını korumak için bireyler sağlıklı beslenmenin önemi hakkında bilinçlendirilmelidir. Diş fırçalama, diş ipi kullanma, düzenli diş hekimine gitme alışkanlıklarının kazandırılması sağlanmalıdır. Bu noktadan hareketle Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak il genelindeki tüm ilkokullarda koruyucu flor uygulamaları, ağız ve diş sağlığı taramaları ve eğitimlerimizi devam ettiriyoruz. Bu yıl ilk kez ana sınıfında okuyan 60 ayını doldurmuş tüm çocuklara da koruyucu florür vernik uygulamasını başlatıyoruz. Program dahilinde bu çocuklarımıza da ağız ve diş sağlığı taramaları ile beraber ağız hijyeni ve sağlıklı beslenme konularında bilgilendirmeler yapılacaktır. 17-23 Kasım ağız diş sağlığı haftası olması nedeniyle tüm anne ve babaları, öğretmenleri, medya kuruluşlarını ve konuyla ilgili sivil tolum kuruluşlarını ağız ve diş konusunda duyarlı olmaya davet ediyorum.”