Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü tarafından akaryakıt istasyonlarına yönelik yapılan denetimlerde önemli bir eksikliğe rastlanılmadığı açıklandı.

Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Akif Gülaçtı, “Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Metroloji ve Standardizasyon Genel Müdürlüğünün Koordinasyonunda Malatya genelinde faaliyet gösteren akaryakıt ve LPG Otogaz istasyonlarında Elazığ, Diyarbakır, Gaziantep, Kahramanmaraş, Mardin, Şanlıurfa, Batman, Adana ve Osmaniye Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüklerinden 24 personel, Genel Müdürlüğümüzden 4 personel Malatya İl Jandarma Komutanlığından 2 personel, Malatya İl Emniyet Müdürlüğünden 2 personel olmak üzere, toplam 32 personel ve 12 denetim aracından oluşan 6 ekip halinde çapraz denetim yapılmıştır” dedi.

Gülaçtı, “Denetim sonucunda 141 lisanslı akaryakıt istasyonu ile 130 lisanslı LPG oto gaz istasyonunun tamamı denetlenmiştir. Denetlenen istasyonlardan 9 akaryakıt istasyonu ile 14 LPG istasyonunun faaliyette olmadığı tespit edilmiştir. Lisans Kontrolü: Faal olan 132 akaryakıt ve 116 LPG oto gaz istasyonda yapılan lisans kontrolünde tümünün lisanslı olduğu tespit edilerek, 248 adet lisans belgesinin kontrolü yapılmıştır. Faal olan 132 akaryakıt istasyonunda satışa arz edilen akaryakıtların kaçak olup olmadığının tespiti amacıyla, benzin ve motorin ürünlerinde ulusal marker denetimleri yapılmış olup 324 adet marker ölçümünün tamamı geçerli çıkmıştır. Malatya ilinde faaliyette bulunan istasyonlarda 1925 adet akaryakıt sayacı ve 273 adet LPG sayacı olmak üzere toplam 2198 adet sayacın damga süresinin kontrolleri yapılmış olup, 22 akaryakıt sayacı ile 1 adet LPG sayacının damga süresinin dolduğu bu sayaçlar mühürlenmiştir. Damga süresi geçen ölçü aletleri, damgaya müdahale veya damgasız akaryakıt sayaçları için 1.521 TL. para cezası uygulanacaktır Sayaçlarda yapılan miktar kontrollerinde ise, 1207 adet akaryakıt sayacı ve 262 adet LPG sayacı olmak üzere toplam 1469 adet sayaç denetlenmiştir. Yapılan miktar kontrollerinde, tüm sayaçların doğru ürün verdiği tespit edilmiştir. Eksik ürün veren her bir sayaç için 151 TL. para cezası uygulanmaktadır” şeklinde bilgi verdi.