Malatya’nın Darende İlçesi Belediye Başkanı Dr. Süleyman Eser, Tarihi Kentler Birliği’nin Kütahya’da düzenlediği, “Kale, Çarşı, Mahalle Bütününde Ekolojik Yaklaşım” toplantısına katıldı. Eser, toplantıdan sonra Kütahya Valisi Şerif Yılmaz’ı makamında ziyaret edip şehirde temaslarda bulundu.

Tarihi Kentler Birliği’nin Kütahya’da düzenlediği etkinliğe katıldıktan sonra Darende’ye dönen Eser, gazetecilere temaslarına ilişkin bilgiler verdi.

Etkinlik kapsamında Tarihi Kentler Birliği Başkanı ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ın yönetiminde ’’Kale, Çarşı, Mahalle Bütününde Ekolojik Yaklaşımlar “ konulu düzenlenen panel gerçekleştirildiğini belirten Eser, uzmanlar tarafından ilgi çekici konuların dile getirildiğini söyledi.

Toplantının ardından Kütahya Valisi Şerif Yılmaz’ı makamında ziyaret ettiklerini belirten Eser, “Kentteki tüm program ve gezilerimize eşlik ederek bizlerle yakın ilgi gösteren vali beyle geçmişte beraber çalıştığımız günleri yadettik. Kilis İl Sağlık Müdürlüğü yaptığımız dönemde kentte vali yardımcısı iken tanıştığımız ve bir süre birlikte mesai yaptığımız Vali beyle yıllar öncesine gidip hatıralarımızı tazeledik. Yakın ilgisi ve misafirperverliğinden dolayı Vali Şerif Yılmaz ve Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu başta olmak üzere tüm Kütahyalılara teşekkür ediyorum” dedi.

Kuruluş ve kurtuluşun beşiği olan, Evliya Çelebi’nin şehri Kütahya’daki tarihi yapıları gezdiklerini dile getiren Eser; “Şehir, camileri, müzeleri, konakları, kalesi ve her yerinden adeta tarihin buram buram koktuğu bir yer. Adeta bir dantel gibi işlenmiş eserleri hayranlıkla gezip sokaklarında dolaştık” ifadelerini kullandı.

Aslen Darendeli olan ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ile tüm program boyunca beraber olduklarını ve Darende’deki tarihi alanlarda yapmayı planladıkları çalışmalara ilişkin bilgiler verdiğini söyleyen Eser; “Bu tür toplantılar, uygulamaları yerinde görmeyi sağlarken, bilgi ve tecrübe paylaşımı ile güzel hizmetlerin oluşmasına katkı sağlıyor. Çalışmalarımız arasında tarihi alanlarda yapacağımız düzenlemeler var, onları gerek Metin hocamızla gerekse de diğer uzmanlarla istişare ederek planlı ve doğru bir şekilde ilerlemesini sağlıyoruz. Yine ÇEKÜL’ün katkıları ile bazı proje hazırlıklarımız devam ediyor” diye konuştu.

Kentteki temasları sırasında Gediz İlçesine bağlı Eskigediz beldesindeki konakları, Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi Antik Kenti ve dünyanın ilk ticaret borsasının kalıntılarını yerinde gördüklerini kaydeden Eser; “Kütahya Osmanlıdan günümüze kalan eserleri, kaplıcaları, tarihi kale ve konakları ile görülmesi gereken bir yer” şeklinde konuştu.

Eser, ziyaretleri sırasında Kütahya’da bulunan Darendeli hemşerileri ile de bir araya geldiklerini sözlerine ekledi.