Malatya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, “İlaç kalıntısı olan ürünlerin pazarlaması ve ihracatı çok zor” dedi.

Bitki Koruma Ürünlerinin toptan ve perakende satılması ve depolanmasıyla ilgili toplantı yapıldı. Toplantının açış konuşmasını yapan Tarım İl Müdürü Ali Selvi, bitki korumanın önemi ile Bitki Koruma Ürünlerinin kullanımı ve sonuçları hakkında genel bilgiler verdi. Selvi, "Bayi denetimlerinde reçeteli ilaç kullanımına, ruhsatsız ilaç kullanılmamasını gözetim altına almamız gerekiyor. Yanlış ilaç tavsiyesinin olmaması ve ilçe müdürlükleri tarafından ilçelerinde faaliyet gösteren bayileri sıklıkla denetlemeleri gerekir. Bilinçli ve dozunda kullanılan ilaçlar ileride pazarlamada da elimizi rahatlatıyor. Bildiğiniz üzere ilaç kalıntısı olan ürünlerin pazarlaması ve ihracatı çok zor. Elbirliği ile bunu kontrol altına alabiliriz" dedi.

Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Hasan Yılmaz Dursun ise, zirai mücadelenin tarımda büyük öneminin olduğunu, Bitki Koruma Ürünlerinin satışlarında reçeteli ilaç satışının, ruhsatsız ilaç tavsiyesinin yanlış olduğunu, ruhsatsız kaçak ilaç satışına kesinlikle izin verilmeyeceği, reçete yazma yetkisi hakkında yönetmeliği üzerinde çalışmaların yapıldığını, bunun hakkında Müdürlüğüğün de görüşlerinin dikkate alınacağını söyledi. Dursun, “Bitki Koruma Ürünlerinin kontrolsüz kullanımlarında doğaya, insan sağlığına, yetiştiriciliği yapılan ürünlere zarar verdiği bilinmektedir. Bitki koruma ürünlerinin kullanımında mutlaka İl ve İlçe Müdürlüklerinde görevli teknik personelde bilgi ve reçete alınarak belirtilen tavsiyelere mutlaka uyulmalıdır” dedi.

Tarım İl Müdürlüğü’nün Salonu’nda düzenlenen toplantıya, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Hasan Yılmaz Dursun, Ziraat Mühendisi Osman Arı, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Selahattin Günci, ilçe müdürleri ve konu sorumlusu Ziraat Mühendisi Suat Cantürk ile teknik elemanlar katıldı