Malatya merkez ilçe Yeşilyurt Belediyesi tarafından uygulamaya başlayan Çer-Çöp Proje tanıtım programı bugün Melekbaba Mahallesi Şehit Yüzbaşı Hakkı Akyüz ortaokulunda gerçekleştirildi.

Proje tanıtım toplantısına Yeşilyurt Kaymakamı Nesim Babahanoğlu, Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, Malatya İl Milli Eğitim Müdür Vekili Ali Demir, Yeşilyurt Belediye Başkan Yardımcıları, Okul Müdürleri, Öğretmenler ve Öğrenciler katıldı. Program başlangıcında Yeşilyurt Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Mehmet Cüreoğlu tarafından proje sunumu gerçekleştirildi.

Yeşilyurt Kaymakamı Nesim Babahanoğlu yaptığı konuşmada, “Biz kamu görevlileri olarak 270 bin kişiyi bulan Yeşilyurtlu vatandaşlarımıza hizmet için varız. Dolayısıyla elbirliğiyle gönül birliğiyle herkes kendini ilgilendiren alanlarda üzerine düşen vazifeyi hakkıyla yaparsa Ülkemizin geleceği Yeşilyurt’umuzun geleceği Malatya’mızın geleceği o kadar parlak olur. Bugün burada tanıtım toplantısını yaptığımız Proje çok önemli bir proje. Kâinatta hiç bir cisim yok olmuyor. Şekil değiştirir, boyut değiştirir, ama yok olmaz. Dolayısıyla çevreye atacağımız her bir Çöp’ün, Çer’i de yok olmuyor, Çöp’ü de yok olmuyor” ifadelerini kullandı.

Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat ise, “Temel slogan olarak "biz çöp değiliz" sloganıyla çıktık. Bugün bizler kullanıp atacağımız değersiz şeyleri çöp olarak ifade ediyoruz. Ama biz Yeşilyurt Belediyesi olarak bir de çevrenin olduğunu ifade etmek istedik. Evet, çöplerimizi çöp kutusuna atacağız, ama Çer’lerimizi de Çer Kutusuna atmamız lazım. Cam, metal, plastik, kağıt, piller, atık yağlar vb. atıkları çöp kutusuna attığımız takdir de doğanın kirlenmesini önlemiş olmuyoruz. Ama yerinde ayrıştırma yaparsak çerleri ÇER Kutusuna, çöpleri de ÇÖP Kutusuna atarsak hem ekonomimize katkı sağlamış oluyoruz, hem de çevremizi kirletmemiş oluyoruz.

Bugün geri dönüşümle tekrar kullanıma dönecek olan camlar, plastikler, poşetler, kâğıtlar, yağlar gibi atıkların çevreye zarar vermemesi için bu atıklarımızı yerinde ayrıştırma yöntemiyle değerlendirmeliyiz. Bunların hepsi bir kültür, bir ahlak oluşturuyor. Aslında kültürün ve eğitimin başladığı ilk nokta okullardır. Bu küçük yavrularımıza hep birlikte örnek ve destek olarak bu kültürü aşılamalıyız. Allah’a çok şükür Yeşilyurt Belediyesi olarak bütün ekiplerimiz ile aynı yöne bakıp bu kültürü benimsiyoruz” şeklinde konuştu.

Malatya İl Milli Eğitim Müdür Vekili Ali Demir de, “Yeşilyurt Belediyemizin hazırlamış olduğu ÇER-ÇÖP Projesi Atık Geri Kazanım Projesi mükemmel bir proje olmuş. Bu projede emeği geçen bütün belediye çalışanlarımıza çok teşekkür ediyoruz. Bizim çöp dediğimiz, atık dediğimiz madde, aslında kullandığımız tüm malzemelerin hammaddesidir. Her attığımız kâğıt bir ağaç, her attığımız plastik veya cam bizim doğal kaynaklarımızın yok olması demektir” dedi.

Yeşilyurt Belediyesi yaptığı çer-çöp atık geri kazanım projesi” ile tüketim sonucu oluşan plastik, cam, metal, kâğıt ve karton gibi ambalaj atıklarının kaynağında diğer atıklardan ayrı olarak biriktirilmesi ve sağlıklı bir geri kazanım sisteminin oluşturulması için “Biz çöp değiliz” sloganıyla duyurduğu proje, öncelikle okullarda başlayacak. Belirli zaman dilimlerinde içinde tüm Yeşilyurt genelinde uygulanacak.