Hilanlılar Dayanışma Derneği tarafından Abdal Musa Lokma Günü düzenlendi.

Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği lokma gününde birlik ve beraberlik mesajı verildi. Lokma Günü’ne, AK Parti Malatya Milletvekili Hüseyin Cemal Akın, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Ağın Belediye Başkanı Yılmaz Serttaş, Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi Vakfı Genel Başkanı Hasan Meşeli, Hilanlılar Dayanışma Derneği Başkanı Doğan Ortaç, bazı kamu ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin yanı sıra vatandaşlar katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Hilanlılar Dayanışma Derneği Başkanı Doğan Ortaç, Abdal Musa Lokma Günü’ne gösterilen ilgiden dolayı katılımcılara teşekkür etti.

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ise, birlik ve beraberliğin önemine dikkat çekerek, “Memleketimizin birliğine, dirliğine, düzenine ve milli birliğimize temel oluşturacak bu tür etkinlikler, tabi ki milletimiz için de, Türk milleti için de, bizim için de ve Hilanlılar için de önemli bir kazanımdır. Ben hepinizi kutluyorum. Bu devlet ve bu Cumhuriyet kolay kurulmadı. Bu Cumhuriyet’in temelinde ve mayasında Hacı Bektaşi Veli hazretlerinin mayası vardır, onun çaldığı maya vardır. Onun için Hacı Bektaşi Veli hazretleri demiş ki; “Bir olalım, iri olalım, diri olalım. Elimize, belimize ve dilimize sahip olalım”. Biz bu kültürle Anadolu’da bu medeniyeti ihdas ettik ve Anadolu’yu ana yurt haline getirdik. Hepinizden Allah razı olsun. Bu tür aktivitelerin, lokmaların ve bu tür değerlerin yaşatılması lazım. Netice itibari ile Pir Sultan Abdal’ın temel bir esprisi vardır. Haram lokmadan uzak kalma hadisesidir. Hızır Paşa kendisini lokmaya davet ettiğinde, “Bu lokmada haram kokuyor, ben bu sofraya oturmam” diyor ve ondan sonra başına gelmeyen iş kalmıyor. Kendisine “af edilmen için üç tane şiir okuyacaksın ve bunların içinde şah ismi geçmeyecek” dediklerinde, Pir Sultan Abdal ne diyor? Pir Sultan Abdalım ey Hızır paşa, gör ki neler gelir sağ olan başa, hasret koydu bizi kavim gardaşa, bende bu yayladan şaha giderim. Alınmış abdestim aldırılırsa, kılınmış namazım kıldırılırsa, sizde şah diyeni öldürürlerse, bende bu yayladan şaha giderim. Pir Sultan Abdal’ım dünyada durmaz, gitti giden ömür geri dönmez, gözlerim şah yolundan ayrılmaz, bende bu yayladan şaha giderim” diyor.İşte biz, Alevi Bektaşiliği’ni bu değerler üzerinde yükselen ve temayüz eden insanların mazumesi olarak görüyoruz” diye konuştu.

AK Parti Malatya Milletvekili Hüseyin Cemal Akın’da, “Bizim yolumuz Hacı Bektaşi yoludur, bizim yolumuz Hz. Hüseyin efendimizin yoludur, Hz. Hüseyi’nin davası Muhammed Mustafa’nın yoludur, inşallah hepimiz, hep birlikte ehlibeyt yolunda insanlığa hizmet edelim, kainata hizmet edelim ve bir birimizle kardeş olalım. Bektaşiler, Osman oğullarının kuruluşu döneminde fevkalade etkin oldular ve hizmetler verdiler. Kurtuluş savaşımız da Çanakkale’ye beraber giden Alevi ve Sünni kardeşlerimiz koyun koyuna yatıyorlar. Bizler etle tırnak gibi bir birinden de farklı olmayan kişileriz” dedi.

Ağın Belediye Başkanı Yılmaz Serttaş ise, “ Ben bir büyüğümüzün “Aynası iştir kişinin lafa bakılmaz” sözü ile başlamak istiyorum. Biz iki arkadaş yola çıktık birisi Alevi, birisi Sünni. Şuanda yaşıyoruz ikimizde yan yanayız sağımda Hasan Meşeli, onun solunda da ben duruyorum. Yılmaz Serttaş sene 1955 dostluklarımız hiç aksamadı ve eksilmedi” diyerek, birlik mesajı verdi.

Yapılan konuşmaların ardından Abdal Musa Lokma Günü’ne katılanlara lokma ikramında bulunuldu.