Malatya’nın Akçadağ İlçesi’nde, çiftçilere ’İyi Tarım Uygulamaları’ sertifikası verildi.

Akçadağ İlçesi’nde İyi Tarım Uygulamaları kapsamında 721 üreticiye sertifikaları düzenlenen törenle verildi. Akçadağ Öğretmen Evi’nde düzenlenen sertifika töreninde konuşan Malatya Valisi Süleyman Kamçı, "İnanıyor ve ümit ediyorum ki, İyi Tarım Uygulamaları sayesinde tarım ve gıda sektörlerinde daha sağlıklı, kaliteli üretim yapılarak, ülkemizin büyümesine önemli bir katkı sağlanmış olacaktır" dedi.

Kamçı, İyi Tarım Uygulamasıyla üreticilerin ürün kalitesi nedeniyle tercih edileceğini, alıcılarla yerinde anlaşma imkanı bulabileceğini kaydederek, "Bu uygulama ile ülkemizin üretim ve ticaret hacmi artacaktır. Tüketiciler ise ürünün kaynağı hakkında bilgi sahibi olacak ve böylece sağlık güvenliği endişesi duymayacaktır" ifadelerini kullandı.

Akçadağ İlçe Kaymakamı Ramazan Keskin ise, Malatya’daki İyi Tarım Uygulamasının yarısının Akçadağ İlçesi’nde yapıldığına dikkat çekerek, "Malatya’da, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş tek sertifikasyon kuruluşu, Kayısı Uygunluk Belgelendirme Şirketi’dir. Bu kurulu tarafından 2014 yılı içerisinde ilimizde gruplar ve bireysel üreticilerin toplamı olarak bin 540 üretici ve 98 bin 102 dekarlık alanda İyi Tarım Uygulaması gerçekleştirilmiştir. Bu rakamların yaklaşık yarısı Akçadağ ilçemizdedir" diye konuştu.

Akçadağ Belediye Başkanı Ali Kazgan da, üretim yaparken beşeri kaynakların en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, "Beşeri kaynakları en iyi şekilde değerlendirmek adına iş piyasasının istediği niteliğe ve beceriye sahip olarak yetiştirme zorunluluğumuz olduğu gibi üretimi uluslararası kabul görmüş standartlara uygun olarak yapmamız gerekiyor" dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi ise, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın üretmek ve yatırım yapmak isteyen herkese destek verdiğini kaydederek, "Bakanlığımızca 2014 yılında Türkiye genelinde 10 milyar TL, ilimizde ise 50 milyon TL tarıma hibe desteği verilmiştir" diye konuştu.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Şinasi Özdemir de, kayısının Malatya’yı dünyanın bir numaralı kenti haline getirdiğini söyledi. Kayısının kendileri için çok büyük övünç ve gurur kaynağı olduğunu vurgulayan Özdemir, Malatya’da doğmayan kayısının geliştiğini belirtti.

Malatya İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Murat Asma da, "Kayısının anavatanının Malatya olmadığını biliyoruz. Ama kayısı, anavatanında ulaşamadığı kaliteye, Anadolu’da, Malatya’da ulaşmıştır. Ülkemizin iklim ve toprak özellikleri bakımından ne kadar zengin olduğunu gösteren bir işarettir" diye konuştu.

PepsiCo Türkiye Kıdemli Pazarlama Direktörü Alpagut Çilingir ise, yerel meyveciliği geliştirme projesini uyguladıklarını ifade ederek, "Buradaki amacımız yeni fidanlar bulup, bir anlamda iyi tarımı destekleyerek, meyvelerimizin en iyi şekilde korunması, kollanması ve bunları gelecek nesillere aktarırken de, lezzetten hiçbir şekilde ödün vermeden varlıklarını sürdürebilmektir" şeklinde konuştu.

Kayısı Uygunluk Belgelendirme Şirketi Genel Müdürü Aydın Tay da, Malatya’da ikinci belgelendirme yılını tamamladıklarını kaydederek, şunları söyledi: "2013 yılı üretim sezonunda başladığımız İyi Tarım Uygulamaları belgelendirmesin de, ilk yıl Malatya genelinde 206 üretici ile 15 bin 726 dekarlık alanda İyi Tarım Uygulaması belgelendirmesi gerçekleştirilmiştir. Bununla üreticilerimiz 393 bin 150 TL İyi Tarım Uygulamaları hibe desteği almaya hak kazanmış, bu destek üreticilerimizin hesaplarına bakanlık tarafından yatırılmıştır. 2014 üretim sezonunda Akçadağ, Darende, Hekimhan ve Yeşilyurt Ziraat Odalarının desteğiyle Malatya genelinde toplam bin 540 üreticiyle 98 bin 102 dekarlık alanda belgelendirme gerçekleştirerek, üreticilerimizin toplamda 4 milyon 905 bin TL’lik İyi Tarım Uygulamaları hibe desteği almaları sağlanmıştır."

Akçadağ Ziraat Odası Başkanı Alibey Varlık da, Akçadağ Ziraat Odası olarak üreticilerin bilinçlendirilmesi ve kaliteli üretimin arttırılması amacıyla üzerlerine düşen görevi yerine getirdiklerini belirtti.

Yapılan konuşmaların ardından İyi Tarım Uygulamaları kapsamında destek almaya hak kazanan 721 üreticiye sertifikaları verildi.