Malatya’da bu yıl 800 bin fidan üretiminin planlandığı belirtilirken, belgesiz fidan satışı yapan kişilerin fidanları imha edilerek idari para cezası uygulanacağı bildirildi.

Malatya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlü Ali Selvi, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “5553 sayılı Tohumculuk Kanunu ile 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri. Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’na göre denetimler ve kontroller İl Müdürlüğümüz Kontrolörleri ve Bitki Pasaport Operatörü tarafından yapılmaktadır.

İlimizde fidan üretici belgesine sahip 21 firma faaliyet göstermektedir. Bu üreticilerden 16 firma 2014 yılı içerisinde beyannamelerini İl Müdürlüğümüze sunarak yaklaşık 800 bin adet muhtelif meyve fidanı üreteceklerini beyan etmişlerdir” ifadelerini kullandı.

“İl Müdürlüğümüz Teknik Elemanlarınca Fidan üretim alanlarından öncelikle toprak numuneleri alınarak nematod analizleri yapılmakta, İlimiz genelinde bulunan fidanlıklar üretim sezonu boyunca kontrol edilerek, hastalık etmenlerinden özellikle Şarka virüsüne karşı yaprak numuneleri alınıp, analize gönderilmekte, sağlıklı fidan üretilmesi amacı ile fidan üretim alanları kontrol edilmektedir.

2014 yılı fidan üretim alanlarının parsel kontrolleri tamamlanmış, Malatya ilindeki fidan üreticileri 753 bin 530 adet fidan için sertifika ve etiket talebinde bulunmuştur” diyen Selvi, açıklamasını şöyle tamamladı:

“İlimiz ve bölgemiz için önemli bir yerde bulunan Malatya’da fidan yetiştiriciliğinin yaygınlaşması, fidanların kalite ve üretim miktarının arttırılması, standartlara uygun ve daha sağlıklı fidan üretilmesini sağlamak amacı ile İl Müdürlüğümüzce çalışmalar hassasiyetle devam etmekte olup, ayrıca fidan satış yerleri de kontrol edilmektedir.

5553 sayılı Tohumculuk Kanununun 12. maddesi ile 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri. Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununa dayanılarak çıkarılmış, Bitki Pasaportu Yönetmeliğine göre meyve fidanlarının üretimi ve satışı Bakanlığımızdan yetki almış, fidan üreticisi veya tohumluk bayii tarafından yapıldığından belgesiz fidan satışı yapan kişilerin fidanları imha edilerek idari para cezası uygulanacaktır.

İlimiz çiftçilerinin fidan üretimine yetkili kişilerden ismine doğru meyve fidanı satın almaları, tesis edecekleri meyve bahçelerinde ileri yıllarda emek, masraf ve yatırımlarının boşa gitmemesi açısından çok önemlidir.”