Malatya’da sezaryenle doğum oranı düşünce Sağlık Bakanlığı tarafından teşekkür edildi.

Malatya ili Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, "Dünya Sağlık Örgütü; 2011 verilerinde Avrupa küresel sezaryen oranını yüzde 23 olarak açıklamıştır. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu verileri sezaryen oranlarının bunun üzerinde olduğunu göstermektedir.

İlgili yöneticilerimizin ve hastanelerimizde görevli hekim ve çalışanlarımızın çalışmaları ve gayretleri neticesinde Malatya Devlet Hastanemizin 2013 yılı toplam ve primer sezaryen oranları ortalamaların çok altında gerçekleşmiştir. Sağlık Bakanlığı sezaryen oranlarını dikkate alarak yaptığı değerlendirmede normal doğum yöntemindeki başarısı ve bu konuya gösterilen duyarlılık nedeniyle Malatya Devlet Hastanesi yönetimi ve çalışanlarına teşekkür etmiştir” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, daha sonra şunlar belirtildi:

“Anne ve bebeklerimizin sağlığının korunması ve istenmeyen durumların önlenmesi açısından gebelik sürecinin sağlıklı geçirilmesi ve doğumların uygun koşullarda uygun yöntemlerle yapılması büyük önem taşımaktadır.

Doğumların hastane ortamında yapılabilmesi ve acil durumlarda gebelerimizin ve yeni doğan bebeklerimizin sorun yaşamaması için Genel Sekreterliğimize bağlı tüm hastanelerimizde Anne Oteli hizmeti verilerek kış aylarında yolu kapanan veya gelemeyecek durumda olan gebeler misafir edilmektedir.

Ayrıca Malatya Devlet Hastanesi Beydağı Kampüsü bünyesinde kurulan Gebe Bilgilendirme ve Doğuma Hazırlık Sınıfında gebelerimiz eğitilmekte ve normal doğumun önemi anlatılmaktadır. Gebe bilgilendirme ve doğuma hazırlık Sınıfı; gebeleri duygusal ve bedensel yönden bilinçli bir şekilde doğuma hazırlamayı amaçlar. Hazırlığı olan anne adayı böylece doğuma, korku yerine tatlı bir heyecan ve neşeyle yaklaşır. Doğum sırasında bebeğin anne karnından dışarıya hangi mekanizma ile çıkacağını, hangi kaslarını niçin kastığını, hangi organların nasıl ve niçin açıldığını, bebeğin doğum kanalında nasıl ilerlediğini bildiğinden, doğumun hangi safhasında ne olduğunu daima fark ederek doğum ekibinin verdiği bilgileri rahatlıkla anlayacak, her safhada psikolojik olarak hazırlanmış, fizik olarak güçlü bir organizmayla bilinçli bir şekilde cevap verecektir. Böylece doğuma adaptasyon kolaylaşacaktır. Bir gebe kadın doğru eğitilirse rahim kasılmalarına amaca yönelik akılcı cevap verecektir. Araştırmacıların yaptığı çalışmalar sonucunda bilinçli eğitilmiş gebeler her rahim kasılmasında korku ve kendini sıkmak yerine, gevşeme ve bilinçli nefes almayla cevap vermiş, bu kadınların doğumları son derece kısa sürmüş ve kolay olmuştur. Bu asla herkesin ağrı çekmeyeceği anlamına gelmez. Kesinlikle ağrı daha az olacaktır ve bu ağrılar dayanılabilir boyuttadır. Ama yine de bazen ağrı kesicilere ihtiyaç olabilir. Yine tüm gebe kadınlar şunu iyice bilmelidirler ki, hazırlanmış gebelerde sezaryen ve müdahaleli doğum, hazırlanmamış kadınlara göre çok daha az olacaktır. Ama bu asla doktor müdahalesi olmadan doğum olacak anlamına gelmez. Bazen doktor müdahalesine rağmen sezaryen gerekebilir. Ama bilinçli hazırlanmış hasta hem müdahalenin niye yapıldığını bilecek, hem de doğum ekibine yardımcı olacaktır. Tabi bizim amacımız sağlıklı bir bebek doğurtmak, annede komplikasyonsuz bir doğum gerçekleştirmek, bu olaydan tüm ailenin bilinçli bir şekilde mutluluk duymasını sağlamaktır.

Doğumların en uygun yöntemle sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesi için Sağlık Bakanlığı’nın öncelikli hedefi sezaryen ile yapılan doğumların ancak zorunluluk bulunması halinde yaptırılması yönündedir.“