Dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli bir halk sağlığı sorunu haline gelen diyabetin önlenmesi ve kontrolü amacıyla Sağlık Bakanlığı’nca yürütülen Türkiye Diyabeti Önleme ve Kontrol Programı kapsamında Malatya Halk Sağlığı Müdürlüğü’nce etkinlikler düzenlendi.

İl Halk Sağlığı Müdürlüğü’nce Malatya Park AVM’de stant açılarak diyabetle ilgili bilgilendirme yapıldı ve broşür dağıtıldı. İsteyen vatandaşlara ücretsiz vücut kütle indeksi ve kan şekeri ölçümü yapıldı. Ayrıca İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Halk Sağlığı Müdürlüğü işbirliği ile sağlık çalışanlarına (Aile Hekimleri, Ebe, Hemşire) diyabet hastalığı ile ilgili İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Şahin tarafından İl Halk Sağlığı Müdürlüğü Konferans salonunda “ Diyabetli Hastaya Yaklaşım” konulu seminer verildi.

İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ile İnönü Üniversitesi Türk Tıp Öğrencileri Birliği işbirliği çerçevesinde Malatya park AVM’de düzenlenen etkinlik ilgi gördü. Etkinlikle ilgili bilgi veren Türk Tıp Öğrencileri Birliği Başkanı Zafer Ekinci, vatandaşları şeker konusunda bilinçlendirmek için böyle bir etkinlik yaptıklarını belirterek, şeker hastalığı olanların diyetisyenler vasıtasıyla beslenmelerine yardımcı olunması gerektiğini vurguladı.

Ekinci, şeker hastalığı riski olanları şöyle sıraladı:

"Ailesinde şeker hastalığı olanlar, şişmanlar, hareketsiz bir yaşam sürenler, iri bebek doğuran annelere, tansiyonu ve kan yağları yüksek olanlar, kanında yüksek insülin ve ani şeker düşüklükleri bulunanlar, büyük damar (kalp, bacak, beyin damarları gibi) hasarı olanlardır.”