Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından organize edilen ‘Ulusal Kayısı Çalıştayı’ başladı.

Ramada Plaza Altın Kayısı Otel’de düzenlenen çalıştayda, kayısının sorunları ele alındı. Kayısıda sektöründe mevcut durum analiz edilerek belirlenecek hedefler doğrultusunda ileriye yönelik stratejilerin belirlenmesi amacıyla düzenlenen ‘Ulusal Kayısı Çalıştayı’ Çarşamba günü sona erecek.

AÇIŞ KONUŞMALARI

Çalıştayın açış konuşmalarında kayısının önemi üzerinde duran Vali Süleyman Kamçı, “Türkiye’nin, özellikle de Malatya’nın dünya kayısı piyasasında tartışılmaz bir yere sahip olduğunu biliyoruz. Dünyanın kuru kayısı ihtiyacının neredeyse tamamı Malatya’mızın bereketli topraklarında üretilen kayısı ile karşılanmaktadır. Ürün kalitesinin yüksekliği ve kuru madde oranının yüksek olması, Malatya kayısısının dünya piyasasında ağırlık kazanmasının başlıca nedenleridir.

Ülkemizin değişik bölgelerinde de kayısı üretilmektedir fakat Malatya kayısısı, kendine has aroması ve özellikleri ile özel bir konuma sahiptir. Fakat takdir edersiniz ki; ürünümüz kayısı yetiştiriciliğinde kültürel uygulamalar, teknolojik imkanlar, muhafaza, nakliye ve ihracat gibi bazı problemlerle karşılaşılmaktadır. Yine ilkbaharda yaşanması muhtemel don olayı da gerek üreticiyi gerekse ülke ekonomisini olumsuz önde etkileyecek olan bir diğer risk faktörü olarak karşımıza çıkmaktadır.

Üreticilerimizin ve ihracatçılarımızın faaliyetlerini sürdürebilmeleri, tarımsal üretimin sürekliliğinin sağlanması ve ülke ekonomisinin olumlu kazanımlar elde edebilmesi amacıyla gereken tedbirlerin alınması işte bu çalıştay gibi organizasyonlar vasıtasıyla mümkün olacaktır” dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarla ve Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Mehmet Sığırcı ise, “Meyve üretiminde yaklaşık 18 milyon tonluk üretimi ile ülkemiz, Dünya meyve üretiminde altıncı sıraya yükselmiştir. Yaşanan tüm bu gelişmelerde Malatya tarımının ve şüphesiz kayısı üretiminin büyük katkıları olmuştur. 2002 yılında, 67 bin ton kuru kayısı ve sadece 5 bin ton yaş kayısı ihraç edilirken, 2013 yılında 112 bin ton kuru kayısı ve 40 bin ton yaş kayısı ihraç edilmiştir. 2002-2013 yılları arasında; kuru kayısı ihracatı yüzde 70, yaş kayısı ihracatı ise yüzde 773 artmıştır. Yaşanan bu gelişmelerin sonucunda, taze ve kuru kayısı ihracatımızdan ülkemize giren döviz miktarı 2013 yılında toplam 354 milyon Dolara yükselmiştir” ifadelerini kullandı.

“Bakanlığımızca yürütülen çalışmalar ve üretime yönelik teşvikle, ile çok sayıda tarım ürününde Türkiye, dünya liderliğini sürdürmektedir. Türkiye tarımı, 77 milyona ulaşan nüfusun gıda ihtiyacı karşıladığı gibi, 197 ülkeye bin 660 çeşit tarımsal ürün ihraç eden bir sektör konumuna gelmiştir. 2002 yılında 23,7 milyar dolar olan tarımsal milli gelir, 2013 yılında 61 milyar dolara çıkmıştır” diyen Sığırca, konuşmasını özetle şöyle tamamladı:

“Tarım ürünleri toplam ihracatı, 4 milyar dolardan 17,7 milyar dolara yükselmiştir. Bu gelişmelerin sonucunda Tarımda kişi başı milli gelir bin 64 dolardan 3 bin 483 dolara yükselmiştir. Ülkemizde, 2013 yılında 23,8 milyon ha alanda ya 110 milyon ton bitkisel ürün elde edilmiştir.

Bitkisel üretimin toplam değeri ise son on yılda yüzde 186 artarak 33 milyar TL’den yaklaşık 93 milyar TL’ye ulaşmıştır.

Cumhuriyetimizin yüzüncü yılı olan 2023 yılında, tarımsal ekonomik büyüklükte Dünyada ilk 5 ülke içinde yer alan, tarımsal gayrisafi yurtiçi hasılası 150 milyar Dolara ulaşmış, tarımsal ihracatı 40 milyar Doları aşmış, sürdürülebilir büyümesini devam ettiren ve rekabet gücünü artırmış, bir Türkiye hedefliyoruz”

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi de, "Türkiye’nin en önemli kayısı üretim merkezi Malatya’dır. Bu manada Ulusal Kayısı Çalıştayının Malatya’mızda yapılması ayrı bir anlam ifade etmektedir. Çalıştayda kayısının sorunları tartışılırken aslında biz Malatya’mızın sorunlarını tartışmış olacağız. Malatya denildiğinde kayısı, kayısı denildiğinde de Malatya akla gelmektedir. Kayısı ilimizle bu denli özdeşleşmiştir.

Kayısı üretimi; üreticilerimizi, ihracatçılarımızı, esnafımızı, tarıma dayalı sanayimizi, kayısıda çalışan ilimiz tarım işçilerini, çevre illerden gelen mevsimlik tarım işçilerini, Malatya ekonomisine olan dolaylı katkısı nedeniyle tüm halkımızı ilgilendirmektedir.

Türkiye’deki 16 milyon kayısı ağacının yarısından fazlası Malatya’da bulunmaktadır. Malatya ilimiz; yıllık 500-750 bin ton yaş kayısı üretimiyle tek başına ülkemizde üretilen kayısının yüzde 50’sinden fazlasını, 125-150 bin ton kuru kayısı üretim potansiyeli ile ülkemiz kuru kayısı üretiminin yüzde 80-90’ını, Dünya kuru kayısı ticaretinin yüzde 60-80 ’ini sağlamaktadır.

Kayısı yetiştiriciliğinde üreticilerimiz büyük ölçüde bilinçli hareket etmektedir. Özellikle kayısının iyi fiyat bulduğu yıllarda üreticilerimiz bakım, besleme ve bitki koruma yöntemlerini eksiksiz uygulamaktadır. Ancak kayısının fiyatının düşük olduğu yıllarda ise maalesef bu işlemlerden uzak durmaktadır” dedi.

Malatya’daki kayısı üreticisinin sorunlarının tespit edilmesi ve çözüm önerilerinin de geniş bir çerçevede tartışıldığı ‘Ulusal Kayısı Çalıştay’nın bugünkü programında şu sunumlar gerçekleştirildi: “Dünya ve Türkiye’de Kayısı Sektörü (Mehmet Sığırcı- Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tarla ve Bahçe Bitkileri Daire Başkanı)

Malatya’da Kayısı Sektörü (Ali Selvi- Malatya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü)

Dünya’da ve Türkiye’de Kayısı Yetiştiriciliği (Prof. Dr. Bayram Murat Asma- İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı)

Kayısı Sektöründe Değer Zinciri Yönetimi (Prof. Dr. Kenan Peker- Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi)

Kayısı Mamulleri ve Besin Değeri (Prof. Dr. Hasan Fenercioğlu- Çukurova Üniversitesi Rektör Yardımcısı).”

Kayısı yetiştiriciliği, örgütlenme-pazarlama ve finansman, hasat sonrası işlemler ve kayısı mamulleri gibi çalışma gruplarının oluşturulacağı Ulusal Kayısı Çalıştayı, 19 Kasım Çarşamba günü sonuç raporunun hazırlanmasıyla sona erecek.