Malatya Valisi Süleyman Kamçı ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık birlikte engellileri ziyarette bulunarak, sohbet ettiler. Sohbet esnasında esprili diyaloglarda yaşandı.

Vali Kamçı, Milletvekili Çalık, beraberlerinde Emniyet Müdürü Dr. Ömer Urhal, Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ve beraberindekiler Beyazay Derneği Malatya Şubesi’ni ziyaret ettiler.

Ziyaret esansında Vali Kamçı ile derneğin futbol takımında oynayan engelliler arasında kupa diyalogu yaşandı. Milletvekili Çalık, masa üzerinde duran şampiyonluk kupasını göstererek, “Bu kupaları gördünüz mü?” diye sorunca, Vali Kamçı, “Kupayı istedim bana vermediler” deyince, engelli futbolcu, “Kulüp başkanımız kızardı” cevabını verince esprili bir ortam yaşandı.

Beyazay Şube Başkanı Aysun Bay Karabulut, “Bizleri unutmadınız, her zaman bizlerin yanında bulunuyorsunuz. Arkadaşlarımız burada güzel vakit geçirmekte ve projelerini gerçekleştirmekte. Engelliliğin bir engel olmadığını ve tüm engelleri kaldırdığınızdan dolayı ve bizede destek olduğunuzdan dolayı çok teşekkür ediyoruz” dedi.

Milletvekili Çalık ise, “İçeriye girerken fotoğrafı gördüm, sayın cumhurbaşkanımızın açtığı ender sivil toplum kuruluşlarımızdan birisi burası. Açılışını Sayın Cumhurbaşkanımız yaptı. Beyazay Derneği’nin Kurucu Genel Başkanı Lokman Ayva çok kıymetli bir kardeşimiz. AK Parti iktidarları döneminde engellilerimiz ile ilgili yapılan her adımın altında imzası var. Lokman Ayva’nın bütün engelli haklarının alınması noktasında direk imzası var. Sayın valimiz sağ olsun engellilerle dost bir vilayet oluşturmuş durumda, engelsiz vilayet var. Sayın valimize teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Vali Kamçı ise, “Şuana kadar son 10 yılda engelli kardeşlerimizle, çocuklarımızla alakalı çok şeyler yapıldı, devletimizin ve hükumetimizin aldığı kararlar ile. Bundan 15-20 yıl önce büyükleriniz bilir, ailede engelli çocukları kimse dışarı çıkartmazdı, kimse görmesin diye. Biliyorsunuz bunları. Yani çocukları, ben kaymakamlığım döneminde biliyorum, zincirle yere bağlanan engelli çocukları gördüm. Samimi söylüyorum. Saklayanlar oluyordu ‘çocuğumun sakat olduğunu görmesinler’ diye, Ama çok şükür, gün geldi artık engelli kardeşlerimizin de bizim gibi yaşama hakları olduğunu, bizim yararlandığımız her şeyden yararlanmaları gerektiğine toplum olarak inandık bir kere. Hepimiz birer engelli adayıyız. Hiç kimsenin, yarına, bir saat sonrasına çıkacağımızın garantisi yok. Az sonra çıkarken kafamız duvara çarpabilir, düşebiliriz, ayağımız kayabilir bizde engelli olabiliriz. Allah hepimizi korusun, sizlere sağlık versin. Bizler sizlerin yanındayız, sizleri seviyoruz” dedi.

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’da, “Hepimizin bir engeli, hepimizin bir noksanı, eksikliği vardır. Hani derler ya; ‘Her günah içki gibi sarhoş etmiş olsaydı, bu memlekette ayık adam kalmazdı.’ Her engellilik, her eksiklik,engellilik gibi algılansa bu memlekette engelli olmayan insan kalmazdı. Önemli olan zihinlerdeki engellerin kaldırılmasıdır. Sizlerin ve bizlerin yaşayacağı engelsiz modern şehirler, engelsiz mekanlar oluşturmamız lazım. Hayatınızı kolaylaştıracak gerekli şehir düzenlemesini yapmalıyız” ifadelerini kaydetti.

Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat ise şunları söyledi:

“Hepimiz her an engelli olabiliriz, çocuğumuz engelli olabilir, kardeşimiz engelli olabilir. Öğretmenler Günü dolayısıyla İşitme Engelliler Okulu’na gittim, gerçekten oradaki o çocukların o gayretini, o mücadelesini görünce çok mutlu oluyor ve biz de yöneticiler olarak üzerimize düşen sorumluluğu çok daha fazla tekraren hatırlatmış oluyor. Biz Yeşilyurt Belediyesi olarak Malatya Engelliler Spor Kulübü’nü, bugün itibariyle onu Yeşilyurt Engelliler Spor Kulübü haline getirdik. Yeşilyurt Belediyesi olarak bu kulübü almış olduk” dedi.

Ziyaret esnasında konuşan Çalık, “Milli Eğitim Bakanlığı ve Türk Eczacılar Birliği ile beraber Görme Engelliler Okulu’nu Malatya’mıza kazandırmak istiyoruz. Milli Eğitim Müdürlüğümüz bununla ilgili bir proje çalışması yaptı. Bu projeleri şimdi Türk Eczacılar Birliği’ne götüreceğiz ve inşallah onlar da yönetim kurullarına sunmuş olacaklar. Milli Eğitim Bakanlığı ve Tük Eczacılar Birliği ile bir protokolü yaparak Malatya’ya Görme Engelli Okulu’nu kazandıracağız. Diğer şehirlerden gelen görme engeli evlatlarımızın Malatya’da konaklayabilmesi içinde bir pansiyon istedik. Bunu da Malatya’ya kazandıracağız” dedi.