Her ay farklı bir konuğu misafir eden Manisa Aydınlar Ocağı, 2014 yılının son etkinliğinde Manisa Diyanet Eğitim Merkezi Eğitim Görevlisi Hüseyin Öresin’i ağırladı.

Manisaspor Kebapçısında “İnsan olmak ve insan kalmak üzerine” konulu bir sunum gerçekleştiren Hüseyin Öresin, sunumunu örneklerle pekiştirdi. İnsanın insandan ve insanlıktan en çok uzaklaştığı dönemleri yaşadıklarını belirten Öresin, “Oysa insanın temel görevi insanı, insana ait değerleri ve insanlığını korumak ve geliştirmektir. Nitekim dinimizin bizden beklediği en öncelikli sorumluluk da budur” dedi.

İnsanın bulunduğu bütün denklemlerde çarpan etkisiyle etkide bulunduğuna dikkat çeken Öresin, “Yani insanın güzel olması ortaya çıkacak güzellikleri katlayarak artıracağı gibi insanın ahlaki değerlerden uzak olması da muhtemelen zararları kat kat artıracaktır” diye konuştu.

İnsanı güzelleştirme ve geliştirme sürecinin birinci unsurunun insanı bölmemek olduğuna vurgu yapan Öresin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İnsanı sadece duyudan, sadece duygudan ya da sadece akıldan ibaret görmek insanı bölmektir. Aslında insan duyunun, duygunun ve aklın toplamıdır. Dinimiz de insanın sahip olduğu bu potansiyele hem kıvam, hem de istikamet verir. Yaşadığımız sorunların merkezinde de insana dair bir parça bakış yatmaktadır. İnsanı sadece duyudan ibaret görmek kişiyi arzuların ve şehvetin esiri yaparken sadece duygudan ibaret görmek de hayatın dışına atar. İnsanı sadece akıldan görmek ise kişi köreltir ve darıltır.”

İkinci unsurun zamanı bölmemek olduğunu kaydeden Öresin, “İnsan geçmişten ve şimdiden geleceğe ve ebediyete akan bir varlıktır. Geçmişte kalanlar yokluğa, şimdiden çıkamayanlar tüketilmeye, geleceğe takılıp kalanlar da oyalanmaya mahkumdur. Yapılması gereken geçmişin birikimini anlayıp şimdiyi anlamlandırıp geleceğe bir bakış ve akış kazandırabilmektir” şeklinde konuştu.

“İnsanı güzelleştirme ve geliştirme sürecinin üçüncü unsuru ise kendimiz olmayı başarabilmektir” diyen Öresin, sözlerini şöyle tamamladı:

“Kendimiz olmak değerlerimizden beslenerek çevremize seslenebilmeyi başarmaktır. Kendimiz olmak varlığımızın belirleyici unsuru olan inanç ve ahlak esaslarını söylemekten önce eylemek yani yapmaktır. Özetle tarihi kendisine değil insana ve insanlığa yatırım yapanları yazar. Çünkü tarihi de onlar yazar.”

Manisa Aydınlar Ocağı Başkanı Ergün Tuatay, Hüseyin Öresin’i uzun zamandan beri misafir etmek istediklerini belirterek, “Hüseyin Öresin hocamız çok güzel bir surum gerçekleştirdi. Kendisine bu güzel sunumu için teşekkür ediyoruz. En kısa zamanda bir daha bir misafir etmek istiyoruz” dedi.