Manisa’nın Alaşehir ilçesinde bankalardan veya kooperatiflerden kredi kullanabilmek, dönüm parası alabilmek için her yıl yenilenen Çiftçi Kayıt Sisteminin (ÇKS) çalışmaması nedeniyle çiftçiler Alaşehir İlçe Tarım Müdürlüğü önünde uzun kuyruklar oluşturuyor.

Bankalardan veya kooperatiflerden kredi kullanabilmek, dönüm parası alabilmek isteyen Akaşehirli çiftçiler, ÇKS’nin çalışmaması nedeniyle Alaşehir İlçe Tarım Müdürlüğü önünde uzun kuyruklar oluşturuyor. Alaşehir Çarık Ballı köyünde oturan Ali Ilgın “Banka kredi kullandırmak için 2015 yılının Çiftçi Kayıt Sisteminden bilgilerimizin güncellenmesini istiyor. Aksi taktirde kredi başvurumuzu kabul etmiyor. Alaşehir İlçe Tarım Müdürlüğü, sistem hazırlanmadığı için belge veremiyor. Arada kaldık. Her gelişimizde ’sistem çalışmıyor’ diyorlar. Üç gündür bir belge için 20 kilometre yolu kat edip geliyorum. Yol parası, günlük ihtiyaçlarımız hepsi zarar. Zaten ekonomik sıkıntı çektiğimiz için kredi almaya çalışıyoruz. Alacağımız krediyi yollarda harcayacağız" diyerek sistemin bir an önce açılmasını istedi.

"EN KISA SÜREDE ÇÖZÜM ÜRETECEĞİZ"

Alaşehir Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Tarık Memiş ise sıkıntının kendilerinden kaynaklanmadığını belirterek "Bakanlık 2015 yılında yeni bir uygulamaya geçiyor. Alaşehir’de kadastro çalışmaları nedeniyle pafta numaraları değişti. Bu yüzden sistem genel merkezden düzenleniyor. Biz de sistemin genel merkezden açılmasına göre hareket ediyoruz. Çiftçiler tabii ki haklılar ama biz çözüm üretemiyoruz. Hatta sistem açıldığı zaman altı tane personeli hemen bu servise yönlendiriyoruz. Ancak sistem yerine oturmadığı için bazen sıkıntılar yaşanıyor. En kısa zamanda çözüleceğini umuyoruz. Üreticilerimizden sakin ve sabırlı olmalarını istiyoruz. Sistem açıldığı zaman ÇKS servisine personel sayısını artırarak en kısa sürede çözüm üreteceğiz" açıklamasını yaptı.