Salihli Belediyesi’nin katkılarıyla gelen Uluslararası Avrasya Sirki, 01-09 Kasım tarihlerinde Cumartesi ve Pazar günleri saat; 13.00, 15.00, 17.00 ve 19.00’da hafta içi günlerde ise, saat 19.00’da Kipa AVM Otoparkı’na kurulan dev sirk çadırında gösterilerini sunacak.

Yok olmaya yüz tutan geleneksel seyirlik sanatlarımızı halka tanıtmak için yola çıkan Sirk Topluluğu; ip canbazlığı, parendebazlık, ateşbazlık, akrobatlık, kılıçbazlık gibi somut olmayan kültürel miras kapsamındaki seyirlik sanatların yanı sıra, palyaçolar, sihirbazlar, yüksek hava gösterileri, sevimli hayvanlar, dev piton yılanlarıyla ve Türkiye’den ilk kez sergilenen, Amerika’dan gelen “Animotranic Dinazor Show” ile gittiği her yerde özellikle çocukların ve ailelerin yoğun ilgisiyle karşılaşıyor.

SİRK SANATLARI ANADOLUNUN ÖZ KÜLTÜR MİRASIDIR

Türkiye’deki ilk sirkin kurucusu olan Servet Yalçın yaptığı açıklamada, “Bize, bin yıl öncesine uzanan bir kültür birikiminden miras kalan geleneksel gösteri sanatçıları ve ip canbazları, tamamen gerçek kahramanlardan

oluşan bir eğlence kültürünün baş aktörleriydi. Onlar aslında yaşamımızın gizli kahramanları, isimsiz emekçileriydiler. Canıyla oynayarak cesaretin, özgüvenin, azmin ve sabrın sembolü olan bu gerçek kahramanlar, 15. Yüzyıldan itibaren Avrupa’nın birçok kentinde yaptıkları gösterilerle, bugünkü dünya sirklerinin oluşmasına da çok büyük katkılar sağlamışlardır. Modern sirklerde uygulanan birçok gösterinin kökeni Sümer, Hitit ve kadim Anadolu Uygarlıklarıdır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde, özellikle bayramlarda ve şenliklerde canbazlar, hokkabazlar, madrabazlar, ateşbazlar, yılanbazlar halkı eğlendirir ve nefes kesen gösteriler sunarlardı. Sirk sanatları bilinenin aksine en önemli kültürel miraslarımızdan biridir. Biz sirk sanatlarına her zaman gerekli önemi veren Salihli halkına ve katkılarından dolayı Salihli Belediye Başkanımız Sayın Zeki Kayda Bey’e, bizi Salihli’ye davet ederek bu güzel buluşmaya vesile olan Kipa AVM yönetimine çok teşekkür ediyoruz ” diye konuştu.