Geçtiğimiz yıl İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) tarafından başlatılan "Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var" projesine bir destek de Eğitim Bir-Sen’den geldi.

Kampanyaya katılan sınıfların her ay 90 TL tutarında para toplayıp ihtiyaç sahiplerine göndereceği projenin ilk ayağı, Çağatay Uluçay Ortaokulu’nda yapılan basın toplantısıyla tanıtıldı. Öğrencilerin ağırlıkta olduğu toplantıya Eğitim Bir-Sen Manisa Şube Başkanı Mehmet Emin Sofuoğlu’nun yanı sıra Yunusemre İlçe Milli Eğitim Müdürü Recep Şengül ve İHH İl Başkanı Halil Uysal da katıldı. Projeyle ilgili olarak ilk sözü alan Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı Mehmet Emin Sofuoğlu, “Bu proje ile Türkiye ve dünyadan annesini veya babasını kaybetmiş çocukların eğitim giderleri, kıyafet, sağlık, gıda ve barınma gibi temel ihtiyaçlarının karşılanması için İHH tarafından başlatılan ‘Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var’ hedefine paydaş olduk. Hedefimiz ülke çapında 50 bin, il bazında ise bin tane yetim çocuğa sahip çıkmak. Biz Eğitim Bir-Sen olarak ’büyük bir iyilik, adalet ve merhamet hareketiyiz’ derken işte bu değerlerimize olan sorumluluğumuzu da yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz.” dedi.

Projeyle ilgili açıklama yapan İHH İl Başkanı Halil Uysal ise ‘Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var’ projesini şu sözlerle ifade etti: “Dünyada savaş, açlık ve yoksulluk gibi sebeplerle çok sayıda korumasız ve yetim çocuk bulunuyor. Irak’ta devam eden savaş boyunca 5 milyon civarında çocuk yetim kaldı. Afrika’da binlerce çocuk iklim koşullarındaki olumsuzluklar, iç çatışmalar ve benzeri nedenlerle yetim ya da korumasız durumda. Pakistan, Açe, Bangladeş gibi doğal afetlerin büyük yıkımlara sebep olduğu bölgelerde de binlerce çocuk yetim ve korumasız kaldı. İHH olarak hayırsever vatandaşlarımızın katkıları ile sahip çıkmaya çalışıyoruz onlara. Bu çalışmalar kapsamında İHH İnsani Yardım Vakfı olarak geçen sene başlatmış olduğumuz ‘Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var’ projesi bu eğitim döneminde de Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Bakanlığı ve Eğitim Bir-Sen ortaklığında kaldığı yerden devam ediyor.”

Geçen yıl ülkemizde yaklaşık 2 bin 100 okulun ve 7 bin sınıfın bu projeye destek verdiğini de sözlerine ekleyen Uysal, “Öğrenciler, Türkiye’nin ve dünyanın bir başka ülkesinden bir yetim kardeş edindiler. Bu çalışmaya da öğrenciler gönüllülük esasına göre katılacaklar. Kampanyaya ister bir, ister 10 sınıf bir araya gelerek bir yetim kardeşlerini destekleyebilecekler. Bunun için kampanyaya katılmak isteyen sınıflara birer koli gidecek. Kolinin içinde kumbaralar olacak. Bu kumbaralar her ay için doldurularak kardeşlerine göndermek üzere hesap numaralarına yatırılacak. Çocuklar bu kampanyayı en az bir yıl yürütecekler. Önümüzdeki sene bir üst sınıftan arzu ederlerse devam edebilecekler. Çocuklarımız sınırları aşacak, dünyanın her tarafına ulaşmış olacaklar.” dedi.

Yunusemre İlçe Milli Eğitim Müdürü Recep Şengül ise "‘Birincisi, bütün Müslümanlar kardeştir. İkincisi ise; hayırda yarışınız. Bu iki söylemi elimize alsak ve gerçekleştirsek inanın şu dünyada tek bir sorun kalmaz. Şu an toplum olarak en çok ihtiyaç duyduğumuz konu birlik, beraberlik ve paylaşımcılık. Suriye’de Irak’ta film gibi izlediğimiz o savaş karelerinin hepsi gerçek. Biz de bu gerçeklere sahip çıkarak, yetim çocuklarımızın temel ihtiyaçlarını karşılayacağız.” dedi.