Memur-Sen Manisa İl Temsilcisi ve Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı Mehmet Emin Sofuoğlu, okullarda uygulanan karma eğitim dayatmasının demokratik anlayışa uygun olmadığını, eğitimde başarının arttırılabilmesi için bu mecburiyetin kaldırılması gerektiğini söyledi.

Karma eğitim dayatmasının demokratik anlayışa uygun bulmadıklarını dile getiren Eğitim Bir Sen Manisa Şube Başkanı Mehmet Emin Sofuoğlu, “Bu dayatmanın sona erdirilerek, velilere ve öğrencilere seçme hakkı tanınmasını istiyoruz. Biz karma eğitimin kaldırılmasını değil, karma eğitim mecburiyetinin kaldırılmasını istiyoruz. 28 Şubat dayatması karma eğitim mecburiyetine hâlâ bir çözüm bulunmuş değil. Karma eğitim mecburiyeti kaldırılsın derken, bir dayatmadan vazgeçilmesini kastediyoruz” dedi.

Amerika ve Batı ülkelerinin bazılarında karma eğitimden vazgeçildiğini kaydeden Sofuoğlu bu uygulama ile birlikte okula devamsızlığın azalması, başarı oranının artması ve okulda şiddetin azalması gibi olumlu sonuçlar elde edildiğini belirtti.

“Batıda, ‘yüzyılın pedagojik yanlışı’ denilen karma eğitim mecburiyeti bizde hala dayatılıyor” diyen Sofuoğlu, “İnsanlar çocuklarını istediği yere göndermekte seçme hakkına sahip olsun istiyoruz. Bizim talebimiz bu. İsteyen kız, isteyen erkek, isteyen de karma eğitim veren okula çocuğunu göndersin diyoruz. Bu demokratik bir taleptir, demokratik bir anlayıştır. Bu, aynı zamanda Anayasa’ya ve İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’ne de uygundur. Çünkü çocuk 18 yaşına kadar velisinin kontrolündedir” dedi.

Sofuoğlu, Bu konuyu 19. Milli Eğitim Şûrası’nın gündemine de taşıyacaklarını dile getiren Sofuoğlu, “Nasıl 28 Şubat’ın dayatmalarının kaldırılmasında kararlılık gösterdik ve sonuca ulaştıksa, bu dayatmanın kaldırılmasında da kararlıyız” şeklinde konuştu.