Manisa Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğünden, Sanayi Sicil Belgesi olmayanlara uyarı geldi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Erbil Kalmış, yaptığı açıklama ile Sanayi Sicil Belgesi olmayanların para cezası ile cezalandırılacağını dile getirdi.

Konuya ilişkin açıklama yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Erbil Kalmış, tüm sanayi kuruluşlarının elektronik ortamda kayıt yaptırmalarının zorunlu olduğunu söyledi. Sanayi kuruluşlarına karşılaştıkları sorunlar hususunda mutlaka Manisa Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğünden yardım almaları konusunda uyarıda bulunan Kalmış, şöyle konuştu:

“6948 Sayılı Sicil Kanunu’nun 1. maddesi kapsamındaki Sanayi İşletmeleri; Kanunun 2. maddesi gereği üretim faaliyetine başladığı tarihten itibaren 2 ay içerisinde üretim yerinin bulunduğu yerdeki Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğüne müracaat ederek, Sanayi Sicil Belgesi almak zorundadır. Belge almayan sanayicilerimize kanunun 9. maddesi uyarınca idari para cezası kesilmektedir. Ancak 02. 08. 2013 tarihli ve 28726 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan, 6495 sayılı “Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”un 2. maddesi ile bugüne kadar sanayi siciline kayıt yaptırmayan sanayi işletmeleri hakkında 31.12.2014 tarihine kadar herhangi bir cezai işlem uygulanmadan kayıt yaptırılma imkanı sağlamıştır.”

KİMLER SANAYİ SİCİL BELGESİ ALMAK ZORUNDA?

Kalmış açıklamasında sanayi siciline kayıt yaptırmak için, kanun kapsamına giren işletmelere değinerek, “Geçtiğimiz haftalarda 25 Ekim 2014 tarih ve 29156 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2014/11 nolu Sanayi Sicil Tebliğine göre mikro ölçekli (on kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 1 milyon Türk Lirasını aşmayan) işletmeler için kapasite raporu alma zorunluluğunu kaldırılmış olup kapasite raporu yerine, ekspertiz raporu nüshası veya onaylı firma beyanı verme seçeneği sunulmuştur. Sanayi Siciline kayıt yaptırmak için, kanun kapsamına giren işletmeler; http://sanayisicil.sanayi.gov.tr adresinden kullanıcı adı ve şifre alınarak elektronik ortamda başvuru yapılması gerekmektedir. Başvuruda bulunan işletme; içeriği bakanlık tarafından belirlenen beyannameyi, müracaat tarihinden bir önceki yılda faaliyette bulunmuş ise yıllık işletme cetvelini, anket formunu elektronik ortamda eksiksiz ve doğru olarak doldurduktan sonra; mikro (on kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 1 milyon Türk lirasını aşmayan) işletmeler ekspertiz raporu nüshası veya onaylı firma beyanı, Ticaret Sicil Gazetesi/Esnaf Sicil Gazetesi nüshasını müdürlüğümüze vermesi gerekmekte. Küçük, orta ve büyük işletmeler ise; kapasite raporu, Ticaret Sicil Gazetesi/Esnaf Sicil Gazetesi nüshasını bir dilekçe ekinde müdürlüğümüze vermesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.