Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında 9’uncu etap müracaatlarının 23 Ocak 2015 tarihine kadar uzatıldığını açıkladı.

Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Tebliğ çerçevesinde program kapsamında birtakım değişiklikler söz konusu olduğunu belirten İl Müdürü Çebi, “İlimizde yapılabilecek başvuru konuları; bitkisel ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması (yaş meyve sebze tasnif, paketleme ve depolama yatırımları hariç ), tohum işleme ve paketleme, hayvansal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması (sadece ham deri işleme), soğuk hava deposu, çelik silo, hayvansal orijinli gübre işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması, alternatif enerji kullanan yeni sera ve alternatif enerji üretim tesisleri olup, bu projelerin hibeye esas proje tutarları 1 milyon ile 3 milyon TL arasında belirlenmiştir. Ancak tebliğde yer almasına rağmen ilimizde hibe desteği verilmeyecek konular da mevcuttur. Bunlar, su ürünlerinin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması, tarımsal üretime yönelik sabit yatırımlar (mantar, kültür balıkçılığı, büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı yetiştiriciliği), yaş meyve sebze tasnif, paketleme ve depolamaya yönelik bitkisel ürün işleme, paketleme, depolama tesislerine ilimizde hibe desteği verilmeyecektir. Ayrıca, bu tebliğ kapsamında tarımsal ürünlerin üretimine yönelik bir hibe desteği verilmeyecek olup, tarımsal ürünlerin işlenmesi kapsamında, başka bir yatırım tesisinde ilk işlemesi yapılan mamul ürünün ikincil işlenmesine ve paketlenmesine yönelik yatırım teklifleri de hibe desteği kapsamında değerlendirilmeyecektir. Sert kabuklu meyveler bu madde kapsamında değildir. Un ve karma yem konularında yeni yatırım tesisi başvuruları, kütlü pamuk konusunda ise teknoloji yenileme ve kapasite artırımı dışındaki başvurular kabul edilmeyecektir. Çay konusunda sadece yaş çay üretiminin yapıldığı illerdeki başvurular kabul edilecektir. Tarımsal ürünlerin depolanmasına yönelik yeni tesis başvurularında sadece çelik silo ve soğuk hava deposu projeleri hibe desteği kapsamında değerlendirilecektir. Yatırımcılar bu tebliğ kapsamında ekonomik yatırım konularında ülke genelinde sadece bir adet proje başvurusunda bulunabileceklerdir. Daha önce hibe desteğinden yararlanan tesisler ile bu tesislerin bulunduğu parsellerde herhangi bir yatırım konusu için hibe başvurusu yapılamayacak olup; sadece alternatif enerji üretimine yönelik kapasite artırımı ve teknoloji yenileme konularında başvuru yapılabilecektir” dedi.

Başvuruda bulunacak kişilerin Bakanlık sistemine kayıtlı gerçek ve tüzel kişilikler olması gerektiğinin altını çizen Çebi, “Ekonomik yatırımlara yönelik proje konularına başvurabilecek tüzel kişilerin idari ve mali açıdan kamudan bağımsız olması gerekir. Köylere hizmet götürme birliklerinin ortak oldukları şirketler ise bu kapsam dışındadır. Ancak bu şirketlerdeki köylere hizmet götürme birliklerinin hisse oranı en fazla yüzde 49 olmak zorundadır” şeklinde konuştu.

Yatırımcıların 23 Ocak 2015 tarihine kadar tarim.gov.tr internet adresi üzerinden başvuruda bulunmaları gerektiğini hatırlatan Çebi, “Başvurular Bakanlığımızca yayınlanacak olan uygulama rehberi doğrultusunda yapılacak olup, sadece elektronik ortamda yapılan müracaatlar kabul edilecektir. Yatırımcılarımız, Bakanlığımız ve İl Müdürlüğümüzün internet adresinden veya İl Müdürlüğümüzde oluşturulan İl Proje Yürütme Birimimizden gerekli her türlü bilgiyi alabilirler” dedi.