TMMOB Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Manisa İl Temsilciliği Yönetim Kurulu Üyesi Murat Yılmaz, kırmızı etiketli yani tehlike arz eden asansörlerin sayısının bin 137 olduğunu kaydetti.

Manisa’da 2 binin üzerinde asansörün bulunduğunu ifade eden Murat Yılmaz, Yunusemre ve Şehzadeler ilçesinde 2014 yılında yıllık bakım kontrolü yapılan asansör sayısının bin 219 olduğunu belirtti. Yılmaz, bakımı yapılan bin 219 asansörden bin 137’sinin yani yüzde 90’nın kırmızı etikete, 23 tanesinin sarı etiketli ve 59 tanesinin yeşil etikete sahip olduğunu söyledi. Kırmızı etiketin asansörün kullanıma uygun olmadığını gösterdiğine dikkat çeken Yılmaz, “Cezai yaptırımlar yerel yönetimlerce gerçekleştirilmekte. Yerel yönetimler asansörleri kapamakla yetkilidir. Sorumluluk bina sahibi ve yerel yönetimlerdedir” dedi.

Yılmaz, son olarak şöyle konuştu: “Asansörlerde yıllık bakım ücretleri 130 TL. 2014 yılında Akredite olan Makine Mühendisleri Odası’nca bakımlar yapılıyor. 2015’te ise bu bakımlar yerel yönetimlerce akredite olan kurumlarca yapılacak. Asansörlerin aylık ve yıllık bakımları periyodik olarak yapılması gerekir. Bakımın ücretini vatandaşlar öder.”