Manisa İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde kurulan Strateji Geliştirme Birimi 2014-2015 eğitim öğretim sezonunda hayata geçirdikleri projeleri tanıttı. Hayata geçirilen 5 farklı proje ile Manisa’yı daha ileri seviyelere taşıyacak olan birimin hedefi projeleri sürdürebilir kılmak.

Strateji Geliştirme Biriminden sorumlu İl Mili Eğitim Müdür Yardımcısı Hilmi Polat, bu sezon için “Değerler Eğitimi”, “Okuyan Şehir Manisa”, “Şehrim Benim Evim”, “Yaşam Koçumla Başarıya Doğru” ve “Yolculuk Başlasın” projelerini hayata geçirdiklerini ifade etti. Ar-Ge’de önemli olanın teorikten çok sürdürülebilir ve uygulanabilirliğin olduğunun altını çizen Polat, “Birçok proje görünüyor olmasına rağmen, bunların bazıları pilot okullarda uygulanacak. Bütün ilçelerde uygulanan projeler olduğu gibi belli ilçelerde de uygulanacak olan projelerimiz var. Örneğin Genç Mucitler yarışması sadece meslek lisesi öğrencilerine yönelik bir yarışma olacak. Buradaki amaç meslek lisesindeki öğrencilerin bilgi ve becerilerini geliştirmek, girişimcilik ruhunu da geliştirerek topluma faydalı olmalarını sağlamaktır. Yıl boyunca çeşitli çalışmalar yapacağız. Ekibimizle birlikte ara ara okulları gezerek çalışmaların ne durumda olduğunu takip edeceğiz. Uygulanabilirliğini görerek gelecek yıllarda da devam edeceğiz” dedi.

“Yolculuk Başlasın” Projesinde dışarıdan yoğun bir göç alan kenar mahallelerde okuyan öğrencilerle merkezde okuyan öğrencileri kaynaştırmayı amaçladıklarını belirten Polat, “Hem okullardaki öğrencilerle kültürel etkileşimlerini hızlandırmak, hem de kamu kurum ve kuruluşların tanıtımını sağlamak istiyoruz. Örneğin bir postanede ne yapılıyor, bir ticaret odasında ne yapılır, valilikteki insanlar ne iş yapar, milli eğitim müdürlüğündeki insanlar ne iş yapar bunları çocuklar göstereceğiz. Meslek seçimlerinde küçük yaşlardan itibaren yardımcı olmuş olacağız” şeklinde konuştu.

Manisa’da akademik başarının istenilen düzeyde olmadığına vurgu yapan Hilmi Polat, “Başarımız her üniversite sınavından sonra sorgulanır. Başarıyı artırmanın en önemli yollarından biri okumaktır. Bunun için öğrencilerde okuma alışkanlığı kazandırmamız gerekiyor. “Okuyan Şehir Manisa” Projesi kapsamında okullarda belli bir zaman diliminde kitap okuma etkinlikleri gerçekleştireceğiz. Bu projemizi 17 ilçemizde uygulayacağız” diye konuştu.

“Değerler Eğitimi” Projesinin birçok ilde uygulandığını ancak Manisa’da ilk kez uygulanacağını belirten Polat, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu projemizi çok önemsiyoruz. Burada temel amacımız toplum olarak kaybetmeye yüz tutulan belli değerlerimizi öğrencilerimize aşılamak, bununla beraber Manisa’nın kaybolan değerlerini yeniden gün yüzüne çıkarmaktır. Okullar kendilerine teklif ettiğimiz değerlerden bir veya ikisini seçebilirler. Okul olarak bir değeri işleyebilecekleri gibi sınıflarda istediği değeri ele alabilir.”

‘Yaşam Koçumla Başarıya Doğru’ Projesinin Şehzadeler, Yunusemre ve Saruhanlı ilçelerinde uygulayacaklarını açıklayan Polat, buradaki amaçlarının rehber öğretmenlerini biraz daha aktif hale getirmek olduğunu kaydetti. Polat, “Rehber öğretmenlerimiz, öğrencilerin gelişimlerine katkı sağlayan insanlardır. Öğrenciyi doğru yönlendirmede onları çok önemsiyoruz. Onları eğitime tabi tutacağız. Bu konuda CBÜ ve Elginkan Vakfı’yla protokol imzalayacağız. Öğrencilerimizin başarı seviyesini artırmak için çalışacağız. Burada iki öğrenci çıkıyor. Birincisi başarılı olan öğrenciyi doğru yönlendirmek, ikincisi ise eğitim konusunda dezavantajlı dediğimiz öğrencileri daha üst seviyeye çıkarmaktır” diye konuştu.

11 personelin çalıştığı büroda 4 personel Avrupa Birliği projeleri için, 7 personel de Stratejik Araştırma Projeleri (MANİSAP) için çalışıyor. Araştırma Strateji Ekibinde Özden Kabak, Samet Nalbantoğlu, Kamile Tatar, Güler Özkalkan, Ebru Akgör ve Recep Özgüvenç bulunurken, Avrupa Birliği ekibinde ise Emine Karca, Cemile Çetin Turan ve Esra Vural yer alıyor.