Soma nüfusu ile ekonomisinin büyük bir bölümünü temsil eden Somalı meslek ve sivil toplum örgütleri, ilçede son dönemde yaşanan olumsuzluklara karşı görüşlerini kamuoyuna iletmek amacıyla ortak bir bildiri yayımladı.

Bildiride, Soma Ticaret ve Sanayi Odası, Türkiye Maden İşçileri (MADEN-İŞ) Sendikası Ege Bölgesi Şubesi, Soma Ziraat Odası, Soma Nakliyeciler Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi, Soma Küçük Sanayi Sitesi İşletme Kooperatifi, Soma Spor Kulübü Derneği, Soma Sağlık Sosyal ve Eğitim Vakfı, Soma Minibüsçüler Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi, Soma Şoförler ve Otomobilciler Odası, Soma Seyahat Otobüsleri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi, Soma Kültür ve Dayanışma Derneği imzaları yer aldı.

Soma ekonomisi için kömür ve termik santral ne kadar gerekliyse, çiftçinin ürettiği zeytinin de o kadar önemli olduğu belirtilen bildiride, her ikisinin de yatırımlarla gelişmesi için uzlaşı ortamı içinde herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesi çağrısında bulunuldu. Ortak bildiride, “Soma’yı, Somalıları ve ülkemizi gerçekten seviyorsak, ne zeytinden, ne madenden, ne de santralden vazgeçemeyiz. Soma ekonomimizin can damarı olan kömür ve termik santral bekamız için ne kadar gerekliyse, çiftçimizin ürettiği ürünlerin ve soframızdaki zeytinin yetişmesi de bizim için o kadar önemlidir” denildi.

Somalı sivil toplumun yeni termik santral yapımı için kesilen 5 bin 600 zeytin ağacı yerine 60 bin 000 zeytin ağacının Soma’da yeşerdiğinin ve zeytinciliğin geliştiğinin takipçisi olacağı kaydedilen bildiride, ilçe ekonomisinin daha da büyüyeceği öngörülen önümüzdeki yıllar için ve ülke ekonomisinin sağlıklı işleyebilmesi adına her dalda dışa bağımlılığı azaltmak hedefiyle yer altı ve yer üstü zenginliklerimizin üretime katılması gerekliliğine dikkat çekildi. Bildiride şöyle denildi:

“Bu bağlamda rakamlarla yeni termik santral 1 milyar dolarlık yatırımla ilçe ve ülke ekonomisine yeni bir soluk verecek, doğal gaz ithalatını ikame ederek ülkemize yılda en az 250 milyon dolar tasarruf ettirecek, inşaatı sırasında yaklaşık 2 bin kişiye, faaliyete geçtikten sonra da bin kişiye 30 yıl boyunca istihdam sağlayacak, iş ve aş sağlayarak esnafımıza da büyük destek olacaktır. Soma kömürümüzü milli ekonomiye kazandırma adına elektrik üretmede çevreye zarar vermeden kullanma taahhüdü veren yeni termik santralin yapımı için uzlaşı ortamı içinde üzerimize düşen her görevi yerine getireceğimizi belirtir, benzer yatırımları da desteklediğimizi ifade etmek isteriz.”