Manisa Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, tarımsal danışmanlık destekleme kapsamında 2 bin 142 çiftçi ve işletme adına hizmet veren 12 kişi ve kuruma 2014 yılı için 1 milyon 285 bin 200 TL’lik ödeme gerçekleştireceklerini söyledi.

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri İl Teknik Komitesi 2014 yılı 3’üncü Dönem Toplantısı İl Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi’nin başkanlığında gerçekleşen toplantıya, İl Müdür Yardımcısı Metin Öztürk, Manisa Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Osman Şahinbaş, Bağcılık Araştırma İstasyonu Teknik Hizmetler Koordinatörü Dr. Selçuk Karabat, İl Müdürlüğünde görevli Şube Müdürleri ve konu uzmanları katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Müdürü Hasan Çebi, 5488 Sayılı Tarım Kanunu kapsamında Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmeliğe dayanılarak hazırlanan uygulama esaslarının, Manisa’da ‘Tarımsal Yayım ve Danışmanlık’ çalışmaları adı altında devam ettiğini vurgulayarak, genel bir değerlendirmede bulundu.

Uygulamada gelinen son noktayı ve uygulamanın daha iyi olabilmesi için yapılması gerekenlere de değinen Çebi, “2014 yılında tarımsal danışmanlık hizmeti veren kişi ve kurumlarda gerekli denetimler yapılmış olup, yapılan denetimler sonucunda ilimizde cezai işlem gerektiren bir hususla karşılaşılmamıştır. Bu durum ilimizde danışmanlık uygulamalarının iyi bir gelişme içerisinde olduğunun göstergesidir. İlgili yönetmelik kapsamında İlimizde tarımsal danışmanlık hizmeti veren kişi ve kurumlara, İl Müdürlüğü olarak gerekli her türlü teknik desteği sağlıyoruz. Mevzuatlara uygunluk çerçevesinde ilimizde çalışmalarımız devam etmektedir” dedi.

Yapılan hizmetlere paralel olarak 2014 yılı tarımsal danışmanlık desteklemeleri icmalinin onaylandığını ve aralık ayı sonuna kadar ödemenin üçte ikilik kısmının kişi ve kurumların hesaplarına aktarılacağını belirten Çebi, “İlimizde 2 bin 142 çiftçi ve işletme adına, danışmanlık hizmeti veren toplam 12 kişi ve kuruma 2014 yılı tarımsal danışmanlık desteklemesi kapsamında 1 milyon 285 bin 200 TL ödeme gerçekleştirilecektir. Aralık ayı sonuna kadar ödemenin üçte ikilik kısmı olan 856 bin 800 TL, kişi ve kurumların hesaplarına aktarılacaktır” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından konu uzmanı Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Batman tarafından, danışmanların hizmet kalitesinin daha da arttırılmasına yönelik teknik anlamda neler yapılabileceği ve uygulamadaki son durumlar hakkında sunum gerçekleştirildi.

Bağcılık Araştırma İstasyonu Teknik Hizmetler Koordinatörü Dr. Selçuk Karabat ise Araştırma kuruluşu olarak tarım danışmanlarına her türlü teknik desteği verdiklerini belirterek, bire bir işletme takibinin tarımsal yayım açısından çok önemli olduğunu ve kişi ve kurumlarla her türlü teknik çalışma içerisinde bulunabileceklerini ifade etti.

Toplantı sonunda komite üyeleri tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda konu kapsamında Bakanlığa iletilmek üzere görüş ve öneriler aktarıldı.