Mardin’in tarihi çarşılarında sabahın erken saatleri ile mesleklerini icra eden el sanatı ustaları, teknolojinin gelişmesiyle birlikte artık iş yapamaz hale geldi.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte bölgede birçok meslek yok olmayla yüz yüze kalırken, bakırcılık mesleği de can çekişiyor. Yaklaşık 45 yıldır bakırcılık ve cam altı sanatıyla uğraştığını dile getiren Hasan Özcan, bu mesleği babasından aldığını, kendinin de oğluna bırakacağını söyledi. Hasan usta, "Eskiden yaptığımız tüm bu eşyalar kullanılırdı, yani insanlar kullanmak için alırdı. Şimdi ise sadece süs eşyası olarak alınıyor. Tabi biz gene de kullanılmak için yapıyoruz. Bakırcılık sanatı ağır bir iştir, çok emek sarf ediyoruz" dedi.

Bu mesleğin canlanması için atölyelerin kurulması gerektiğini kaydeden Hasan usta, hükümetten destek beklediklerini ifade etti. Hasan usta, "Açılacak atölyelerle yeni ustalar yetiştirilmesi lazım, ancak bu şekilde bu sanat kaybolmaz. Eskiden bin 500 çalışan vardı, şimdi ise ben, babam, oğlum ve birkaç kişi kaldı. Buna bir el atılmazsa bizden sonra bu işi yapacak kimse kalmaz" diye konuştu.