Mardin’in Midyat Devlet Hastanesi’nde Sepsis hastalığının oluşumu ve tedavi yöntemi ile sonuçları hakkında uzman hekimlere, sağlık çalışanlarına ve hastane personeline konferans verildi.

Devlet Hastanesi Salonu’nda düzenlenen konferansa, Mardin Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Tıbbi Hizmetler Daire Başkanı Uzman Doktor Emine Al, Hastane Yöneticisi ve Başhekimi Genel Cerrahi Uzmanı Operatör Doktor Bilal Arıkan, Hastane Müdürü Beyazit Aslan, uzman hekimler, sağlık çalışanları ve hastane personeli katıldı. Aynı zamanda anesteziyoloji ve reanimasyon Uzman olan Doktor Emine Al, Sepsis hastalığının dünya çapında en sık görülen hastalıklardan biri olduğunu söyledi. Dr. Al, halk arasında kan zehirlenmesi olarak da bilinen Sepsis’in tüm dünyada giderek artan bir tehdit olduğunu kaydetti. Dr. Al, “Dünya çapında en çok sık karşılaşan hastalıklardan birisidir. Sepsis hastalığını birçok kişi duymamıştır bile. Oysa dünyada en çok ölüme sebebiyet veren hastalıklardan biridir. Günümüzde kalın bağırsak, meme kanseri ve AIDS’e bağlı ölümlerin toplamından daha fazla hasta Sepsis nedeni ile ölmektedir. Sepsis nedeniyle dünyada saatte 50 kişi hayatını kaybediyor ve yılda 20 ile 30 milyon insan arasında Sepsis tanısı konulmaktadır. Ve bu sadece gelişmekte olan ülkeler ya da gelişmemiş ülkelerde değil, en gelişmiş ülkelerde de bu şekildedir. ABD ve Avrupa’da 100 bin kişide inme olayı 223 görülürken, Sepsis bunun iki katı görülüyor. Buna rağmen biz bu hastalığı fazla tanımıyoruz. Dünya çapında Sepsis vakalarının 3’te 2 si 65 yaş ve üzeri hastalarda karşılaşılıyor. Gelişmekte olan ülkelerde her yıl yeni doğan bebeklerde 6 milyon Sepsis vakası görülüyor. Bu sayıyı aşağı çekmek için bu hastalığın yeterince tanınması gerekir. Bizim buradaki amacımız Sepsis’i tanıtmak, tanımakla birlikte tedavisini sağlamak, hızlı bir şekilde müdahale etmek. Dünyada Sepsis ile ilgilenen bütün derneklerin temel amacı 2020’ye kadar yüzde 20 oranında bu hastalığın tanısını azaltmaktır” dedi.

Sepsis’de erken teşhis ve tedavinin hayati önem taşıdığı vurgulayan Dr. Al, bu hastalığın diğer hastalıklardan ayırt edilmesi ve kontrol altında tutulması gerektiği söyledi. Al, “Bu eğitimle Sepsis’e bağlı ölümlerin önüne geçmek için alınabilecek önlemler ile bu hastalığın yayılma hızını yüzde 20 azaltarak, sağ kalım oranının artırılması hedeflemekteyiz. Çocuklarda ve yeni doğan bebeklerde görülme olasılığı ise daha fazladır. Sepsis aslında vücutta oluşan bir enfeksiyona karşı vücudun farklı bir tepki vermesi ile oluşur. Bu tepki tabii ki olumsuzdur ve sonuçları da ölümcül olabilir” şeklinde konuştu.