Mardin’in Midyat ilçesinde Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 76. yıl dönümünde törenlerle anıldı.

Hükümet Konağı’nda Atatürk Anıtı önünde saat 09.05’te çalınan sirenle beraber 2 dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile tören başladı. Tören Kocatepe İlkokulu konferans salonunda devam etti. Törene Midyat Kaymakamı Oğuzhan Bingöl, Garnizon Komutanı Hava Kurmay Albay Tevfik Kurnaz, Belediye Başkan Yardımcısı Tevfik Baysal, Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Bozkurt, kurum amirleri ve öğrenciler katıldı. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Nene Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarih öğretmeni Mustafa Kızılkaya yaptı. Kızılkaya, "Her ulusun tahinde onlar için değer ifade eden ve gurur duydukları liderleri vardır. Çok şükür ki bizim tarihimizde böylesi liderlerle doludur. Bizler 600 yıl cihan imparatorluğu olarak bilinmiş bir milletin çocuklarıyız. Dünya tarihinde böylesi uzun süre ayakta kalmayı başaran millet sayısı bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar azdır. Ancak azda yaşasa çokta yaşasa da mutlaka bütün devletlerin ve yönetim biçimlerinin belirli bir ömrü olmuş, sonrada yeni yönetim biçimlerine geçilmiştir. Osmanlı Devleti de ömrünü tamamladıktan sonra onu yıkıntılar arasından çekip çıkararak milli, çağdaş, kendi ayakları üzerinde durabilen bağımsız bir devlet kurabilen yetkisine sahip bir dünya liderini çıkarması da gecikmemiştir" dedi.

Ardından Teğmen Uğur Demir, Atatürk’ün askeri kişiliği ve başarılarını anlattı. Öğrencilerin günün anlam ve önemine ilişkin şiirler okumasının ardından ’Atatürk’ün Gençliğe Hitabı’ ve ’Gençliğin Ata’ya Cevabı’ okunarak, Atatürk Oratoryosu seslendirildi. Okullararası düzenlenen ’Atatürk ve 10 Kasım’ konulu resim, şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesi sonrası tören Atatürk’ün sevdiği türkülerin seslendirilmesiyle sona erdi.