Türk Kızılayı Diyarbakır Kızılay Kan Merkezi, kan ihtiyacını karşılamak için Mardin’in Midyat ilçesinde iki gündeki çalışmalarında 62 ünite kan toplayabildi.

Diyarbakır Kızılay Kan Merkezi Bingöl, Batman, Elazığ, Siirt, Şırnak, Mardin’de 54 hastanenin kan ihtiyacını karşılamak için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Bu çalışmalar kapsamında Midyat Işıklar Mahallesi Barış Parkı’nda bulunan Kızılay kan bağış TIR’ı kan ihtiyacını karşılamak için iki günde ancak 62 ünite kan toplayabildi. Kan bağış TIR’ında görevli Doktor Deniz Akelma, güvenli kan bağışı için uğraştıklarını söyledi. Vatandaşın kan bağışı konusunda yeterli olmadığını kaydeden Akelma, “Kan alma işlemi, tıbbi bir işlem olduğu için öncelikle kişi reşit mi değil mi bakıyoruz ve kan bağış formunu doldurmasını istiyoruz. Daha sonra vücut ağırlığına ve aç olup olmadığına, herhangi bir bulaşıcı hastalık geçirip geçirmediğine bakıyoruz. Kan veren kişiye bazı özel sorular soruyoruz ve kişinin beyanına göre hareket ediyoruz” dedi.

Alınan kanın farklı testlerden geçtiğini söyleyen Akelma, “Alınan kan test için merkeze gönderiliyor ve orada 4 farklı testten geçiyor. Hepatit B, AİDS, sifilis, HCG testleri yapılıyor. Test sonuçlarına göre hareket ediyoruz, güvenli kan almaya çalışıyoruz. Donörlere, kan verdikten sonra soda ve kek ikram ediyoruz” diye konuştu.

Türk Kızılayı Derneği Midyat Başkanı Murat Aykat ise halkın kan verme konusunda biraz daha duyarlı olmasını istediklerini söyledi. Aykat, "Diyarbakır Kızılay Kan Merkezi’nden gelen ekip iki gündür burada çalışmalarını yürütüyor. Ancak vatandaşlarımız kan verme konusunda çok duyarsız kalmamalılar. İki gün boyunca sadece 62 ünite kan toplayabildik. Halbuki bizim ekipler daha önceleri bir günde 120 ünite ve üzeri kan toplayabiliyordu. Vatandaşlarımızın kan vermeleri konusunda biraz daha duyarlı olmalarını bekliyoruz” şeklinde konuştu.