Yerel ve ulusal gazetelerin yükünü hafifletmek için projeler geliştirdiklerini belirten Basın İlan Kurumu (BİK) Mardin Şube Müdürü Adnan Günbegi, Mardin’deki yerel gazetelerin de barkot sistemine geçtiğini açıkladı.

Basın İlan Kurumu Mardin Şube Müdürü Adnan Günbegi, çalışmaları hakkında İhlas Haber Ajansı’na (İHA) açıklamalarda bulundu. Mardin’in büyükşehir olmasıyla beraber 2 Mayıs’ta Basın İlan Kurumu’nun Mardin Şubesi’ni açtıklarını hatırlatan Günbegi, bu tarihten itibaren yerel ve ulusal gazetelerin yükünü hafifletmek için projeler geliştirdiklerini söyledi.

"SARI BASIN KARTI PROJESİ MEYVESİNİ VERDİ"

BİK Genel Müdürü’nün teşvikleriyle Mardin’de ilk uygulamaya koydukları projenin “Sarı Basın Kartı Projesi” olduğunu açıklayan Günbegi, Mardin’de yayın yapan 20’e yakın gazeteye rağmen sadece 18 gazetecinin sarı basın kartı sahibi olduğunu söyledi. Günbegi, “Birkaç gün gibi kısa zamanda yaptığımız çalışmaların sonucunda başvuru sayısı 37’e yükseldi. Bu başvuruyu yapanlar gazetecilik mesleğini birebir ifa eden kişilerdir. Dolayısıyla sarı basın kartı projesi meyvesini vermiştir. Başvurular da eskisi gibi karışık değil. Çok kolaylaştı. Umarım olabildiğince fazla arkadaşımız sarı basın kartı alır ve nimetlerinden faydalanma imkanı bulur” diye konuştu.

"MARDİN’DEKİ YEREL GAZETELER BARKOT SİSTEMİNE GEÇTİ"

Mardin’de yerel gazeteleri yarına hazırlamak adına çalışmalarının devam ettiğini belirten Günbegi, “Gazetelerimizin okunurluklarını, prestijlerini artırabilmek ve büyük marketlerde satılmasına öncülük edebilmek kaidesiyle Kültür Bakanlığı tarafından hazırlanan barkot sistemine geçtik” dedi.

“YEREL MEDYA HER AN YANINIZDA”

Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) tarafından hazırlanan “Anadolu’nun Sesi” mobil uygulamasının hayata geçirildiğini hatırlatan Günbeği, “Yerel medyaya destek amacıyla başlatılan proje ile bulut iletişim teknolojisi yerel medyanın kullanımına sunuldu. Ücretsiz olarak isteyen herkesin erişilebileceği uygulama ile yerel gazeteler geniş bir kitleye ulaşabilecek. IOS işletim sistemine sahip akıllı telefon ve cihazlarda kullanılabilecek uygulama ile yerel medya, gazetelerini mobil platformda yayımlayabilecek. E-Gazeteye dönüştürülen yayınlar yerel medya için arşivlenecek. Bu sayede kullanıcılar 7/24 istedikleri yerden kendi yayınlarına erişim imkanına sahip olabilecek. Proje aynı zamanda, BYEGM tarafından yürütülen Devlet Enformasyon Sistemi (DES) ile entegre çalışacağından zengin bir medya takip kaynağı oluşturacak ve devletin üst makamlarını yerel medya haberleri ile elektronik ortamda gerçek zamanlı bilgilendirecek. App Store’da ‘Anadolunun Sesi’ adı ile yer alan uygulamada şimdilik 70 ilden 360 gazete günlük olarak yer almaktadır. Bu uygulamanın bizim gazetelerde yer almasını arzuluyoruz. İphone ile App Store ile bağlanarak barkot numarasını girdikleri anda anında gazeteyi görebilecekler. Tabi buda bir avantajdır. Bu sistem kesinlikle gazeteye bir yük getirmiyor, her hangi bir maliyeti yoktur” şeklinde konuştu.

"ÖZEL REKLAM SAYISI ARTIRILMALI"

Büyük bir aile olduklarını, ancak bu aileden sadece birkaç kişinin sahada olmasının yeterli olmadığını vurgulayan Günbegi, tüm aile fertlerinin sahaya inmesi gerektiğini söyledi. Günbegi, “Maddi anlamda gazetelerimiz bazı sıkıntıları mevcuttur, arkadaşlarımızdan isteğimiz sahaya inerek reklam almaya aracılık etmeleridir. Kendi gazetelerinde reklam sayısını artmalarını talep ediyoruz” dedi.

"ÇALIŞAN GAZETECİLERİ DESTEKLİYORUZ"

Basın İlan Kurumu olarak muhtaç ve ölüm yardımları yaptıklarını hatırlatan Günbegi, bu yardımların karşılıksız yapıldığını söyledi. Ölüm yardımının bir defaya mahsus yapıldığını açıklayan Günbegi, muhtaçlık yardımı ise her yıl belirli kriterlere uygun kişilere verildiğini söyledi. Günbegi, “Ayrıca çalışan gazetecilerin desteklenmesine yönelik bir fonumuz vardır. Gazeteci arkadaşımıza 4 bin 200 TL’yi 24 ay taksitle verebiliyoruz. Bu paranın her hangi bir komisyon ücreti veya faizi yoktur. Bizler bu parayı gazeteci arkadaşımıza ödünç olarak veriyoruz” diye konuştu.