Programda İl Gençlik Kadın Kolları Başkanı Rukiye Karakaş Oflaz yaptığı açıklamda şu ifadeleri kullandı:

Ülkemizin teminatı ve yarınlarımızın umudu olan gençlerimiz için müreffeh bir Türkiye inşa etmenin mücadelesini veriyor; 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutluyoruz.

Korkma” diye başlar İstiklal Marşımız. 19 Mayıs, işte bunun nişanesidir. Bir milletin, “her şey bitti” dendiği anda ayağa kalktığı gündür. Bir avuç inanmış yüreğin, işgale ve umutsuzluğa karşı yaktığı meşaledir. O gün, bu milletin topu, tankı, tüfeği yoktu. Ama “imanlı ve inançlı” gençleri vardı. Bugün, O kutlu yürüyüşün yıl dönümünde yine gençlere sesleniyorum: Ne olursa olsun, gelecekten asla ümit kesilmeyecektir. Tarihe bakın, inancınıza sarılın. Zulüm ebedi olamaz. Kötülük mutlaka hüsrana uğrayacaktır. Esir edilen ekmeğinizi, Yok sayılan emeğinizi, Karartılmak istenen geleceğinizi adaletle, emekle ve ahlakla yeniden sizinle birlikte inşa edeceğiz. Geleceğinizi başka ülkelerde değil, kendi ülkenizde aramaya devam edin. Söz veriyoruz! Size layık bir ülke için var gücümüzle çalışacağız. Bu vesileyle, bağımsızlık uğruna toprağa düşen aziz şehitlerimizi bir kez daha rahmet, minnet ve dua ile yâd ediyoruz.

Rukiye Karakaş Oflaz, Saadet Partisi Ankara milletvekili Mesut Doğan tarafından meclise sunulmak üzere gençlerin en büyük sıkıntısı olan madde bağımlılığı ile ilgili soru önergesini paylaştı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Cevdet YILMAZ'a sorulmuştur.

Uyuşturucu madde bağımlılığı, bireylerin fiziksel ve psikolojik sağlığını tehdit etmekle kalmayıp, eğitimden istihdama kadar pek çok alanda sosyal çöküntüye yol açmaktadır. Bağımlılık, yalnızca madde kullanan bireyi değil, ailesini ve çevresini de derinden etkileyerek toplumsal huzuru ve güvenliği sarsmaktadır. Aileler, çocuklarının ve gençlerin bu tür zararlı alışkanlıklara yönelmesini engellemek adına devletin daha etkin politikalar geliştirmesini talep etmekte; rehabilitasyon, koruma ve önleme çalışmalarının yetersizliğinden endişe duymaktadır. Özellikle son yıllarda bağımlılıkla mücadelede sosyal destek mekanizmalarının güçlendirilmesi gerektiği yönündeki çağrılar giderek artmaktadır. Bu nedenle uyuşturucu ile mücadele yalnızca narkotik ve asayiş sorunu değil adaletten sosyal politikalara, sağlık hizmetlerinden eğitime pek çok alanı kapsayan geniş bir "Madde Bağımlılığı İle Mücadele Stratejisi" gerektirmektedir.

Bu bağlamda;

 1.⁠ ⁠Türkiye'de madde bağımlısı kişi sayısının tespit edilmesi amacıyla herhangi bir çalışma yürütülmüş müdür? Tespitler yapıldıysa bu sayı kaçtır?

 2.⁠ ⁠Ülkemizde madde bağımlısı bireylerin yaşadığı hane sayısı kaçtır?

 3.⁠ ⁠Türkiye'de madde bağımlılığına ilişkin güncel istatistiklerin tutulması ve bağımlı bireylerin takibinin sağlanması amacıyla ulusal bir veri tabanı oluşturulması yönünde bir çalışma var mıdır? Eğer varsa, bu sistem nasıl çalışmaktadır?

 4.⁠ ⁠Tedavi gören bağımlı bireylerin yeniden madde kullanımına dönme oranlarına dair çalışma var mıdır? Mevcut tedavi protokollerinin etkinliği hangi verilerle değerlendirilmektedir?

 5.⁠ ⁠Madde bağımlısı bireyler ve ailelerinin tedavide kullanılan reçeteli ilaçların pozitif katkısının sınırlı olduğu beyanlarından hareketle tedavi protokolünün güncellenmesi ile ilgili çalışmalar var mıdır?

 6.⁠ ⁠Uyuşturucu madde bağımlısı bireylerin rehabilitasyonu için ailelerin de sürece dahiledildiği sosyal destek mekanizmaları oluşturulmakta mıdır? Bu kapsamda hayata geçirilen projeler nelerdir? Aile danışmanlık merkezleri bu süreçte nasıl bir rol üstlenmektedir?

 7.⁠ ⁠Son beş yıl içerisinde uyuşturucu bağımlılığı nedeniyle sosyal hizmet merkezlerine veya bağlı diğer birimlere yapılan başvuru sayısı kaçtır?

 8.⁠ ⁠İlgili bakanlıklar, bağımlılıkla mücadelede yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve eğitim kurumlarıyla iş birliği yapmakta mıdır? Bu iş birlikleri hangi alanlarda yoğunlaşmaktadır?

 9.⁠ ⁠Uyuşturucu madde bağımlılığıyla mücadelede koruyucu ve önleyici tedbirlerin artırılması amacıyla önümüzdeki dönemde yeni bir eylem planı hazırlanması planlanmakta mıdır?

10.⁠ ⁠Cezaevlerinde bulunan madde bağımlılarının rehabilitasyonu amacıyla hangi çalışmalar yürütülmektedir?

11.⁠ ⁠Madde satıcılarına yönelik caydırıcı cezaların uygulanabilmesi için arama, yakalama ve infaz prosedürlerinin güncellenmesine ilişkin bir çalışmanız var mıdır?

12.⁠ ⁠Madde bağımlısı bireylerin yaşadığı hanelerde aile üyelerinin de psiko-sosyal destek almasını sağlamak amacıyla özel bir program yürütülmekte midir? Aile içi destek hizmetlerinin kapsamı nedir?

13.⁠ ⁠Uyuşturucu madde bağımlılığıyla mücadelede özellikle çocukları ve gençleri korumaya yönelik geliştirilen önleyici eğitim programlarının etkinliği nasıl ölçülmektedir? Bu programlara katılım oranı ve sağlanan başarı düzeyi nedir?

14.Sosyal hizmet merkezlerine veya bakanlığınıza bağlı diğer birimlere başvuran madde bağımlısı bireylerin tedaviye erişimini hızlandırmak ve güçlendirmek amacıyla yapılan çalışmalar nelerdir?

15.⁠ ⁠Yerel yönetimlerle yapılan iş birlikleri kapsamında uyuşturucu kullanımının yaygın olduğu bölgelerde özel rehabilitasyon merkezleri kurulması planlanmakta mıdır? Bu tür merkezlerin sayısı ve kapasitesi hakkında bilgi verilebilir mi?”

Etkinlik gençlerden ve vatandaşlardan meclise iletilmek üzere dilek ve temennilerin alınmasıyla sonlandı.

Whatsapp Image 2025 05 19 At 18.26.36 (1)