Mersin’de ALS hastası emekli iş adamının, yaklaşık 2 bin parçadan oluşan Yörük kültürüne ait koleksiyonunun sergileneceği bildirildi.

Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Yüksel Mutlu, ALS hastası emekli iş adamı Mustafa Çil’in ailesinin daveti üzerine, işadamının 2 bin parçayı bulan antika koleksiyonunu halkla buluşturmak üzere bir çalışma başlattı. Koleksiyonun bulunduğu evde aile üyeleriyle buluşan Mutlu, parçalar hakkında Mustafa Çil’in kardeşi öğretmen Gülsüm Uygun’dan bilgi aldı. ALS hastası ağabeyinin sağlığında antika toplayıcılığına bir hobi olarak başladığını dile getiren Uygun, “Burada sadece topladığımız malzemeler değil, bizzat anne-babamızın kullandığı eşya ve objeler de var. Bizim amacımız bu objelerin sergilenerek değerlendirilmesi ve ağabeyimizin de buna yaşarken tanıklık etmesidir. Başkaca bir maddi beklentimiz yok. Yüksel Mutlu’nun bu tür konularda son derece duyarlı ve hassas olduğunu duyduk. Bu nedenle sizlere müracaat ettik. Bize bu eserlerin sergilenmesi için yer tahsis etmeniz durumunda bunun teşhirinin düzenlenmesini de üstlenebiliriz. Yakın tarihimize ait eserlerin bulunduğu bu sergiyle birlikte belli bir yaşın üzerinde olan herkes kendi geçmişinden izler bulacaktır” dedi.

Anadolu’nun, tarihsel ve kültürel anlamda eşsiz bir zenginliğin beşiği konumunda olduğunu vurgulayan Yüksel Mutlu ise, bu sonsuz hazine ve birikime sahip çıkmanın herkesin bir görevi olması gerektiğinin altını çizdi. İnsani değerlerin ayaklar altına alındığı ve sömürü düzeninin acımasızca sürdüğü günümüzde, kültürel geçmişin her zamankinden daha önemli hale geldiğini ifade eden Mutlu, "Gelecek umudu olanlar, geçmişlerinden vazgeçmezler. Bu anlamda kültürümüzü, geçmişimizi sahiplenecek ve gelecek nesiller için bir ışık kaynağı olacak her türlü projenin yanında olacağız. Bugün bir hobi olarak başlayan ve hobinin de ötesine geçen bir koleksiyonla karşı karşıyayız. Önemli olan ne kadar süre yaşadığınız değil, bu süre içerisinde insanlığa ne kattığınız, nasıl eserler bıraktığınızdır. Ağırlıklı olarak Yörük kültürüne ait bu objeler, mutlaka gün yüzüne çıkarılmalı ve halkla buluşturulmalıdır. Biz Akdeniz Belediyesi olarak yasal prosedürleri de yerine getirmek suretiyle üstleneceğiz. Ailenin de bu yöndeki yaklaşımından ötürü teşekkür ediyor, onların nezdinde bu koleksiyonu büyük bir zahmet ve maddi külfetin altına girerek oluşturan Mustafa Çil beyefendiyi kutluyor, acil şifalar diliyorum” diye konuştu.