Yenişehir Belediye Başkanı İbrahim Genç, Mersin genelinde IQ’su 130 ile 160 arasında olan süper öğrencilerin okuyacağı, 300 öğrenci kapasiteli Bilim ve Sanat Merkezi’ni Ocak ayından itibaren hayata geçireceklerini belirterek, “7 milyon lira ödenek ayırdığımız, ancak 10 milyonu bulacak merkez için ilk kazmayı Mayıs-Haziran gibi vuracağız ve 1 yılda bitireceğiz” dedi.

Mersin’in merkez ilçe Yenişehir Belediye Başkanı Genç, seçim vaatleri arasında yer alan Bilim ve Sanat Merkezi projesini hayata geçiriyor. Başkan Genç, Mersin’de bilim ve sanata olan ilgiyi arttırmak, yeni sanatçılar ve bilim insanlarını yetiştirmek için üstün zeka seviyesine sahip çocukların eğitim alabilecekleri bir bilim ve sanat merkezi yapmak üzere kolları sıvarken, Deniz Mahallesi 21. Cadde üzerinde 9 bin 200 metrekare arsada, 3 bin 200 metrekare inşaat alanına sahip olacak Bilim ve Sanat Merkezi’nde çeşitli bilim ve sanat eğitimlerinin verileceği derslikler, laboratuvarlar, grup çalışma odaları, kütüphane ile idari ve teknik birimler bulunacak.

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir okul olacak bu merkezin ayrıntılarını İHA muhabirine anlatan Başkan Genç, bütün belediye başkanları ve başkan adaylarının seçim öncesinde vaatlerde bulunduklarına işaret etti. 30 Mart seçimlerinden önce kenti gözlediklerini ve incelediklerini dile getiren Genç, “Önümüzdeki 5 yıllık dönemde ne yapabiliriz, kentimizin ve kentlimizin ihtiyaçları nelerdir, bu konuda verdiğimiz sözler var. Biz stratejik planımızı ve 2015 yılı performans programımızı da buna göre yaptık. 2015 yılında hangilerine başlayacağız, bitireceğiz, 2016, 2017, 2018 yıllarında neler yapacağız hemen kollarımızı sıvadık, seçimi kazandıktan sonra bu projelerimizi yapmaya başladık” diye konuştu.

“IQ’SU YÜKSEK ÖĞRENCİLER OKUYACAK”

Şu anda vaatleri arasında bulunan 7-8 projeyi büyük oranda hazırladıklarını, bunları Ocak ayının sonunda düzenleyeceği basın toplantısında kamuoyu ile paylaşacağını ifade eden Genç, projelerden ilkinin de Ocak 2015’ten itibaren ihale işlemlerine başlayacakları Bilim ve Sanat Merkezi olacağı müjdesini verdi. Bilim ve Sanat Merkezi’nin bir okul olduğunun altını çizen Genç, “Bu okulda her öğrenci okumayacak. Bu okulda IQ’su 130 ile 160 arasında olan süper öğrenciler okuyacaklar. Örneğin Albert Einstein’in IQ’su 160 öğrendiğim kadarıyla. Mersin’de 160’ın üzerinde olan bazı öğrenciler olduğunu duyuyorum ben Milli Eğitim kanalıyla. İşte bu çocuklar da böyle bir bilim sanat merkezi olmazsa arada kaybolurlar, zayi olurlar ve Türkiye’nin geleceğinde büyük bir kayıp olurlar. Bu çocukların yetişmesi için böyle bir okula ihtiyaç var. Bu okul yapılmıyor, büyük bir açık var ortada. Bilim ve Sanat Merkezi Türkiye’de birkaç yerde var. Aslında yasa gereği her ilde olması gerekiyor ama yok. Biz seçimden önce hemen talip olduk bu projeye” şeklinde konuştu.

“PROJE TAMAMLANDI, OCAK AYINDA İHALE EDECEĞİZ”

Şimdi projeyi tamamladıklarını, dosyaların hazırlandığını söyleyen Genç, Ocak ayından itibaren ödeneğin açılacağını ve projeyi ihale edeceklerini kaydederek, “2015 yılında yapacağız Bilim ve Sanat Merkezi’ni. Okula alınacak öğrenciler Milli Eğitim tarafından kurulan bir komisyon tarafından seçilecek. IQ’ları ölçülüyor, gerçekten bu nitelikte olan öğrenciler, diyelim ki resme büyük bir yeteneği var, bu çocuk seçiliyor, fizik, kimya, matematik dalında çok büyük bir yetenek, o seçiliyor. Bunların IQ’ları ölçülüyor, bu çocuklar ona göre buraya kanalize ediliyor. Bu çocukların ille bu okulun bulunduğu mahallede olmaları da gerekmiyor. Silifke’den, Anamur’dan, Tarsus’tan, merkez ilçelerden de gelebilir” ifadelerini kullandı.

MERKEZİN MALİYETİ 10 MİLYON LİRAYI BULACAK

Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinin 300 öğrencili bir bilim sanat merkezinin Mersin için yeterli olacağını bildirdiklerini aktaran Genç, şunları söyledi: “Şu anda Mahmut Arslan Anadolu Lisesi’nin son katında belli bir yer verilmiş bu öğrencilere ve 160 öğrencinin orada eğitim gördüğü ifade edildi ve en fazla 300 kişilik bir yerin yeterli olacağı bize söylendi. Biz de 300 öğrenci kapasiteli yapıyoruz. Biz önümüzdeki pazartesi günü bunun protokolünü Vali ile yapacağız. Protokolden sonra işlemlerimize resmen başlayacağız.”

İhalenin bir süreç olduğuna da dikkat çeken Genç, Ocak ayında 2015 yılı bütçesinin yürürlüğe gireceğini ve bu konuda ayırdıkları ödeneğin serbest kalacağını belirterek, şöyle devam etti: “Ödenek olmadan bir işi yapmak mümkün değil. İhale işlemleri başlayacak. Bu ihale işlemleri en az 4-5 ay sürer, yani dosyanın hazırlanması, ihaleye çıkması, o sürecin sona ermesi, öyle zannediyorum ki Mayıs veya Haziran’da buraya kazma vururuz. Bir yıllık bir sürede bitireceğiz. İşlerimizi fazla süründürmüyoruz, mümkün mertebe hızlı yapıyoruz. Şu anda 7 milyon lira ödenek ayırmış durumdayız, bunun 10 milyonu bulacağını zannediyoruz. Ek ödenek ayırıp bitiririz.”