Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, son yıllarda Akdeniz meyve sineği nedeniyle meyvecilikte özellikle şeftali gibi sert çekirdekli meyvelerde önemli verim ve ekonomik kayıplar meydana geldiğini belirterek, "Geçtiğimiz yıl yaklaşık 20 bin ton ürün bu zararlı nedeniyle zarar görmüş, yaklaşık 16 milyon TL ürün kaybı oluşmuştur" dedi.

Büyükşehir Belediyesi ve Mersin Ziraat Odası işbirliğinde Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’ın katılımıyla düzenlenen ‘Mersin İli Akdeniz Meyve Sineği Mücadelesi İl Eylem Planı’ tanıtım toplantısına, Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, kaymakamlar, kurum müdürleri ve mahalle muhtarları katıldı.Mersin tarımına verdiği zararla önemli kayıplara sebep olan Akdeniz meyve sineği ile mücadele yöntemlerinin konuşulduğu toplantıda, kurumlar arası işbirliğinin önemine dikkat çekilirken, Türkiye’de ilk kez oluşturulan Akdeniz meyve sineği mücadelesi çalışma grubunun yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgiler paylaşıldı. Toplantıda konuşan Başkan Kocamaz, Büyükşehir Belediyesi olarak kent genelinde yürütülen faaliyetlerle her zaman üreticilerin yanında olduklarını belirterek, "Tüm kurum ve kuruluşların katılımıyla yapılacak bu çalışmalarla ürünlerimiz hak ettiği değeri bulacak, Mersin ekonomisi kazanacak” diye konuştu.

"Akdeniz meyve sineği yüzünden geçen yıl 20 bin ton ürün zarar gördü"

Mersin’in tarımsal üretimin her alanında olduğu kadar özellikle yaş meyve üretiminde önemli bir yere sahip olduğunun altını çizen Kocamaz, “Yaş meyve üretimi ihracata konu olması bakımından da büyük önem taşımaktadır. Son yıllarda Akdeniz meyve sineği nedeniyle meyvecilikte özellikle şeftali gibi sert çekirdekli meyvelerde önemli verim ve ekonomik kayıplar meydana gelmektedir. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 20 bin ton ürün bu zararlı nedeniyle zarar görmüş, yaklaşık 16 milyon TL ürün kaybı oluşmuştur. Akdeniz Meyve Sineği sorununun çözümüne katkı sağlamak üzere ülkemizde ilk kez ’Akdeniz meyve sineği mücadelesi çalışma grubu’ oluşturulmuştur. Özellikle çalışma grubunun tarım ilacı yerine tuzak kullanarak sorunu çözme yöntemi ayrıca önem arz etmektedir. Bu yöntem ile hem insan hem de çevre sağlığı korunmuş olacaktır. İhracatımız yıllarca Akdeniz Meyve Sineği nedeniyle engellenmiş, ülkemiz önemli pazar kayıpları yaşamıştır. Bu çalışmalar sayesinde ürünlerimizin ihracatı artacak, ürünlerimiz hak ettiği değeri bulacak ve üreticilerimizin geliri artacaktır. Üreticilerimizin bu sorununa çözüm sağlamak üzere tüm kurum ve kuruluşların katılımıyla yapılacak çalışmanın ilimiz ekonomisine katkısı da büyük olacaktır” şeklinde konuştu.

Üreticileri bilinçlendirmek, Mersin’deki tarımı kaliteli ve verimli yapmak için göreve başladığı günden bu yana pek çok hizmet gerçekleştirdiklerini aktaran Kocamaz, "Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak bugüne kadar üreticilerimize yönelik sayısız tarımsal destek projelerini hayata geçirdik. Bu kapsamda, Modern Yetiştiricilik Teknikleri Projesi ile Bitki Besleme ve Damla Sulama konularında eğitimler düzenleyerek, 800 üreticiye katılım sertifikaları verdik. Bu eğitimler ile çiftçilerimizi bilinçli üreticiliğe teşvik ettik. 8 ilçede 12 adet tarımsal tahmin ve erken uyarı istasyonu kurduk. Erdemli’de örtü altı domates yetiştiriciliğinde monitör amaçlı 90 bin adet yapışkan tuzak dağıttık. Tarsus ve Erdemli’de 100 bin adet Kokulu nergis soğanı, 13 ilçemizde de 220 bin adet sertifikalı zeytin fidanı dağıttık. Aydıncık’ta 5 dekar alanda Melisa üretim parselleri kurarak, Erdemli ilçesi Üzümlü Mahallemizde 3 dekar kivi bahçesinde örnek telli terbiye sistemi oluşturduk. Çamlıyayla ilçesi Sebil, Körmenlik ve Kisecik mahallelerimizde üretim yapan üreticilerimize 50 bin adet ıslah edilmiş Çamlıyayla domatesi fidesi dağıtımı yaptık ve çok olumlu sonuçlar aldık. Mut, Silifke ve Gülnar ilçelerimizde toplam 5 adet antepfıstığı kavlatma makinası ve yıkama eleği kurulumu yaparak, tohumdan üretime, üretimden hasada kadar üreticimize destek verdik. Büyükşehir Belediyesi olarak özellikle kadın üreticilerimizi desteklemek amacıyla öncelikle eğitimler vererek, 160 adet arılı, 80 adet boş olmak üzere toplam 240 kovan, 80 adet arıcı maskesi, 80 adet arıcı körüğü, 80 adet el demiri dağıtımını gerçekleştirdik. Anamur’a bin 400 adet avokado fidanı dağıtımı yaptık. Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde 80 üreticiye narenciye, bağ, sert çekirdekli meyveler ve dış mekan süs bitkilerinde uygulamalı budama ve bitki besleme eğitimi verdik. Antepfıstığı tomurcuğunu Mersin’de yeniliyor projemiz kapsamında Silifke, Mut ve Gülnar ilçelerimizde Antep fıstığı yetiştiriciliğinin teşvik ve yaygınlaşmasını sağlamak amacıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz. Mersin sınırları içerisinde bulunan muhtelif mahallelere sulama tesisi için 317 bin metre sulama borusu alarak, sulama kooperatiflerine teslim ettik” ifadelerini kullandı.

Büyükşehir Belediyesi olarak 2017 yılında da tarıma yönelik desteklerin devam edeceğini ve önemli projelere imza atacaklarını vurgulayan Kocamaz, sözlerini şöyle tamamladı:

"Üreticiden Tüketiciye Adım Adım Projesi kapsamında 68 üreticiye satış tezgahı dağıtımı yapılacak. Kıl Çadırına Güneş Doğuyor Projesi kapsamında kırsal alanlarda yaşayan ve hayvancılık yapan üreticilerimize güneş paneli desteği sağlanacak. Mersin’de Kıl Keçisi Islahı Projemiz kapsamında kırsal kesimde küçükbaş hayvancılık üretimi yapan üreticilere ıslah amaçlı damızlık teke dağıtımı yapılacak. Kırsal alanlarda yaşayan kadın üreticilerimizi desteklemek amacıyla 2. kez uygulanacak Kadın Üreticilerimize Ballı Proje kapsamında 160 adet arılı, 80 adet boş olmak üzere toplam 240 kovan, 40 adet arıcı maskesi, 40 adet arıcı körüğü, 40 adet el demiri dağıtımı gerçekleştirilecek. Mersin Meyveciliği Yayma ve Geliştirme Projesi kapsamında muhtelif mahallelere ceviz, badem ve zeytin fidanı dağıtımı yapılacak. İlimiz sınırları içerisinde bulunan muhtelif mahallelere Sulama Tesisi için 51 bin m. Sulama Borusu, Sulama Kooperatiflerine teslim edilecek."

Konuşmaların ardından Akdeniz Meyve Sineği Mücadelesi Çalışma Grubu adına bir sunum gerçekleştiren ziraat mühendisi Kubilay Derin, mücadelede izlenecek yöntemler ve yapılması gerekenlerle ilgili katılımcılara önemli bilgiler aktardı.