Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Akkuyu’da yapılması planlanan nükleer santralin, Mersin’in geleceğine olan etkilerinin mutlaka tartışılması gerektiğini söyledi.

Kocamaz, Mersin Kent Konseyi Olağan Genel Kurul Toplantısı’na katıldı. Eylül ayında yeterli çoğunluk sağlanamadığı için tekrar toplanan Mersin Kent Konseyi’nin toplantısı, Yasmina Lokmanoğlu başkanlığında Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nda yapıldı. MHP Mersin İl Başkanı Sebahattin Kılıç’ın da katıldığı toplantıda konuşan Kocamaz, bugünkü gündemde yer alan konuların gerçekten kentin geleceği için çok büyük önem taşıdığını belirterek, “Örneğin Akkuyu’da yapılması planlanan nükleer santralin, Mersin’in geleceğine olan etkileri mutlaka tartışılmalıdır. 2 ay içerisinde temelinin atılacağı dile getirilen bu tesis konusunda, bir kez daha gözden geçirilmesi gerektiğini, etrafı turizm bölgesi ilan edilen bir yerde doğabilecek ve telafisi mümkün olmayacak tehlikelerin dikkate alınmasını özellikle hatırlatmak istiyorum” dedi.

Gündemdeki bir diğer husus olan Mersin’in en önemli değerlerinden olarak görülen, yaşayan kültür mirası konar göçerlerin, yani Sarıkeçililerin iskanı meselesi olduğunu kaydeden Kocamaz, “Sayıları çok azalmış olan Sarıkeçili göçer kardeşlerimizi, ülkemizdeki son konar göçerler olarak, hem tarihi hem de folklorik anlamda gerçekten çok büyük bir değer olarak görüyorum. Sarıkeçililerin sorunlarını, sıkıntılarını çözmek, ihtiyaçlarını gidermek elbette hepimizin ortak sorumluluğu ve boynumuzun borcudur. Konar göçerlik hayat biçimini turizme kazandırarak dahi, bu insanlarımıza yerleşik düzene geçtiklerinde elde edeceklerinden çok daha büyük kazançlar sağlayabiliriz. Bu kardeşlerimizi de ikna ederek, onlara yerleşik hayata geçtiklerinden daha fazlasını mevcut yaşam biçimlerini koruyarak elde edebileceklerini kendilerine göstererek Mersinimizin bu önemli değerine sahip çıkmalıyız" diye konuştu.

HEMŞEHRİLİK BİLİNCİ

Hemşehrilik bilinci ve bu bilinç doğrultusunda şehre sahip çıkma anlayışının asla mikro milliyetçilik olarak algılanmaması gerektiğini ifade eden Kocamaz, şöyle devam etti; "İnsanların yerleşik hayata geçişinden bu yana, yani şehirlerin oluşumundan beri hemşehrilik kavramı vardır. İnsanın doğduğu, büyüdüğü, yaşadığı şehirle arasındaki aidiyet ilişkisi, kimliğinin oluşumunda çok büyük bir yere ve öneme sahiptir. Nitekim tarihe baktığımızda önemli bilim, sanat, siyaset

adamlarının pek çoğunun kendilerini şehirleriyle ifade ettiklerini, bu şekilde anıldıklarını ve tarihe öyle geçtiklerini görüyoruz. Kendi binasına, kendi sokağına, kendi mahallesine, kendi ilçesine, kendi şehrine, kendi ülkesine sahip çıkamayan birisinin, şu veya bu davaya herhangi bir katkıda bulunabilmesi mümkün değildir. Biz, tüm unsurlarıyla şehrimize sahip çıkarak sözde değil, hakiki bir hemşehrilik bilincini oluşturmanın çabası içindeyiz. Bu konuda Mersin Kent Konseyi’ne çok önemli görevler düşmektedir. Henüz ortada kent konseyleriyle ilgili yasal düzenleme yokken, ülkemizde ilk defa Tarsus’ta başlattığımız bu uygulamanın asıl amacı, asıl misyonu, işte bu doğrultuda bir hemşehrilik bilincinin oluşumuna öncülük etmektir.”

Tarihi ve kültürel değerler bakımından büyük bir potansiyele sahip Mersin’de, hem sivil toplum kuruluşlarının hem de özel sektörün bu konuda Büyükşehir Belediyesi’ne yardımcı olması, katkı sağlaması ve sponsorluk üstlenmesi gerektiğine inandığını sözlerine ekleyen Başkan Kocamaz, “Tarsus’tan Anamur’a kadar adeta bir açık hava müzesi olan kentimizdeki eserlerin muhafaza edilmesi ve turizme kazandırılması için bu işbirliğini mutlaka gerçekleştirmeliyiz. Ancak Mersinimizin tanıtım konusundaki eksikliklerini gidermek hepimizin öncelikleri arasında yer almalıdır. Bu itibarla kasım ayı sonunda İstanbul Feshane’de gerçekleştireceğimiz ‘Mersin Tanıtım Günleri’ne hem özel bir değer veriyor hem de yoğun katılım bekliyorum. Yine Ocak 2015’te İstanbul’da gerçekleştirilecek ‘Uluslararası EMİT Fuarı’nda, Mersin’i en iyi şekilde temsil etmek için de üzerimize düşeni yapacağımızı özellikle belirtmek istiyorum" dedi.