Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) giden Mersin Bozyazı Çok Programlı Anadolu Lisesi öğrencileri, tarihin yeniden yazıldığı Çanakkale Savaşı’nın yaşandığı yerleri de ziyaret ederek tarihi bilgilerini yenilerken, duygusal dolu anlar yaşadı.

Bozyazı Çok Programlı Anadolu Lisesi Müdürü Galip Göl nezaretinde Çanakkale ve Bursa gezisine katılan öğrenciler, kendilerine bu fırsatı tanıyan okul idaresine teşekkür ederek, “Belki de gelecekte okuyacağımız üniversiteyi gezmiş olduk. Üniversitedeki ortamı görünce okuma şevkimiz daha da arttı. Okuduğumuz her dönemin kendine göre güzelliği ve anıları var. Ancak üniversite ortamı bize daha çekici geldi. Üniversitenin tüm birimlerini gezdik. Bize rehberlik edenler gerçekten yararlı bilgiler sundular. Yemekhane de hep birlikte yemek yedik. Yemekten ayrı bir zevk aldık. Çok güzel anılarımız oldu. Üniversite okuma konusun da ise gerçekten olumlu katkılar sağladı” ifadelerini kullandılar.

Onsekiz Mart Üniversitesi gezisinin ardından Çanakkale Şehitleri Abidesi, 57. Alay Şehitliği, Soğanlıdere Şehitliği, Anzak Koyu, Aynalı Çarşı, Truva Atı gibi Çanakkale’ye özgü tarihi mekanları da ziyaret eden öğrenciler, şehitliklerde dua etmeyi de ihmal etmediler. Öğrenciler, tarihin yeniden yazıldığı savaş alanlarını gezerken çok duygulandıklarını, yurdun her ilinden , ilçesinden koyun koyuna yatan bu ülke için canını hiç sakınmadan veren şehitlerin mezarlarını gördüklerinde bu ülkenin dış güçlerin çeşitli oyunlarına rağmen o dönemde işgal edilip bölünemediğini, günümüzde de bölünemeyeceğini ifade ettiler. “Buraları her gencin görmesi gerekiyor. Gerçek tarih burada hissediliyor. İnsan, milli ve manevi değerlerin önemini daha iyi anladık. Bizimde arkadaşlarımıza ve çocuklarımıza anlatacak bir anımız oldu” diyen öğrenciler, “Bu tarihi mekanları görmeyenlerin mutlaka gelip görmelerini öneririz. Çünkü bazı düşüncelerinin mutlaka değişeceğine inanıyoruz. Bu vatanın bağımsızlığı için şehit düşen Türk, Kürt, Arap, Çerkez, Boşnak ve diğer etnik kimliklere sahip olanların bir arada yattıklarını görecekler ve kardeşliğimizi bozmak, kardeş kavgası yaratarak ülkemizi bölmek isteyenlerin oyununa, tuzağına düşmeyeceklerine inanıyoruz” şeklinde konuştular.

Çanakkale gezisinin ardından Bursa’ya geçen öğrenciler Ulu Cami, Osman Gazi ve Orhan Gazi’nin türbelerini gezdiler.

Bozyazı Çok Programlı Anadolu Lisesi Müdürü Galip Göl, gezinin çok yararlı olduğunu, öğrencilerin gelecekte okuyacakları okulları görme ve tanıma imkanı bulduklarını, vatan için canlarını veren şehitlerin mezarlarının ziyaret edildiğini, savaşların yaşandığı alanların görüldüğünü ve bunun da öğrenciler için çok yararlı olduğunu öğrenciler üzerinde olumlu etki bıraktığını söyledi.