Mersin’in Bozyazı ilçesinde Anamur Ticaret ve Sanayi Odası ‘Bereketli Kazanç Yılı’ etkinliği düzenledi.

Bozyazı Hali’nde düzenlenen ‘Bereketli Kazanç Yılı’ etkinliğine, Bozyazı Kaymakamı Mustafa Erkayıran, Anamur Kaymakamı Cengiz Cantürk, Bozyazı Belediye Başkanı Mehmet Ballı, Anamur Belediye Başkanı Mehmet Türe, Anamur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ferudun Torunoğlu, Bozyazı ve Anamur protokolü, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Ticaret Odası üyeleri ile hal esnafı katıldı.

Etkinlikte konuşan Bozyazı Kaymakamı Erkayıran, Anamur ve Bozyazı’nın Mersin’e en uzak ilçeler olduğunu, her iki ilçenin de kaderinin bir olduğunu söyledi. Erkayıran,” Neden kaderi bir? Geçmişi bir, geleneği bir, kültürü bir ve geleceği de bir. Gelir, geçim kaynağına baktığımız da her ikisinin de serası var, muzu var yetiştirdiği, ana geçim kaynağı. Geleceğini düşündüğümüzde, eğer buranın geleceğinde turizm var diyorsak iki ilçe aynı anda birlikte hareket ederek geleceğini oluşturmak zorunda. Çok şeyimiz ortak. Bu ortaklığımızdan biriside Ticaret ve Sanayi Odamız. Bu etkinliği düzenledikleri için kendilerine teşekkür ediyorum. Anamur’da düzenlenecek olan fuara destek verdiğimizi bilmenizi isterim. Çünkü Anamur’daki bir gelişme Bozyazı’ya da yansıyacaktır” dedi.

Bozyazı Belediye Başkanı Ballı ise emperyalist güçlerin Türkiye coğrafyasının değerini bildiğini, ancak ülke insanının nedense değerini bilmediğini ifade ederek, ”Bu güzel coğrafyaya sahip çıkalım. Bu coğrafyada yetişen muz ve çileğimize sahip çıkalım. Bacasız fabrikalarımıza sahip çıkalım. İki ilçemizin de kıymetini bilelim. Anamur ve Bozyazı dışında yaşayanlar ilçelerimizin kıymetini daha iyi bilmekte. Bu yöre insanı nedense pek bilmiyor. Etkinliği düzenleyenlere ilçem adına teşekkür ederim” diye konuştu.

Anamur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Torunoğlu da etkinliğin düzenlenmesinde katkısı olan Bozyazı Belediye Başkanı Ballı ve hal müdürüne teşekkür etti. Bu etkinliği geleneksel hale getirdiklerini ve her yıl bir ilçede yaptıklarını söyleyen Torunoğlu, “Bozyazı ve Anamur, sadece muzun değil, çileğin de karadutun da başkenti olma yolunda hızla ilerlemekte. Muz ve çilek paketleme tesislerinin hızla çoğalarak büyümesi de Türk ekonomisine ne kadar katma değer kattığının bir göstergesidir” şeklinde konuştu.

Muz ve çilek üretimiyle ilgili rakamlar veren Torunoğlu, “2013 yılı sonu itibariyle Anamur ve Bozyazı’da 26 bin 270 dekarda 158 bin 760 ton muz, 18 bin 200 dekarda 84 bin çilek üretimi yapılmıştır. Bozyazı 69 bin 341 TL, Anamur 316 bin 398 TL, Ören beldesi 76 bin 46 TL olarak hal rüsumu ödemiştir. Odamıza toplam bin 211 kayıtlı üye bulunmakta. Bunlardan 189 üyemiz odamıza bildirdikleri faaliyet kodlarına göre komisyonculuk, sarartma tesisi işletmeciliği ve zirai gübre ilaç bayiliği gibi tarımsal üretimi destekleyici faaliyette bulunmaktadır. Tabi ki bu faaliyetlerin diğer sektörlere katkısı unutulmamalıdır” ifadelerini kullandı.

Bozyazı ve Anamur belediye başkanlarına çağrıda da bulunan Torunoğlu, her iki ilçenin ayrı ayrı düzenlediği muz festivalinin birleştirilmesini ve her yıl bir ilçede yapılmasını istedi.

Etkinliğe katılanlara pilav üstü kavurma ve tatlı ikram edildi.