Mersin’in Erdemli İlçesinde ilçenin 185’inci camisi olarak inşa edilecek Koyuncu Yeni Merkez Camisi’nin temeli törenle atıldı.

1927 yılında yapılan ilçenin ilk camilerinden olan Koyuncu Camii, 1963 yılında tadilattan geçirilerek genişletildi. Caminin minaresi 2010 yılında ilçede meydana gelen şiddetli fırtınada yıkıldı, duvarlarında çatlamalar oluştu. Erdemli Müftülüğü ve cami derneği yönetimi de camiyi modern ve sosyal donatıları ile birlikte yeniden inşa etmek için harekete geçti.

Yapılacak olan yeni caminin projesinin temeli de düzenlenen geniş katılımlı törenle atıldı.

Törende konuşan Erdemli İlçe Müftüsü Mahmut Sami Türkmenoğlu, müftülük olarak ilçede gençlere yönelik yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

35’i ihtiyaç odaklı olmak üzere ilçede 75 Kur’an kursu bulunduğunu ifade eden Türkmenoğlu, “Yine ilçemizdeki 2 hafızlık merkezimizde 86 öğrencimiz var. Bu merkezin biri erkek, diğeri bayan olmak üzere şuan eğitim öğretime açık. 16 tanede yatılı yaz Kur’an kursu olmakla birlikte, yaz aylarında çocuklarımız iki ay süreyle bu kurslarımızdan faydalanmaktadırlar. Şunu da ifade etmek istiyorum, ilçe merkezinde 15 camimizde ‘camilerimiz ve gençlerimiz’ adı altında, genç kardeşlerimizin camilerle buluşmasını sağlayacağımız güzel bir organizasyonu da başlatmış bulunmaktayız” diye konuştu.

Türkmenoğlu, cami temel atma törenine katılan ve katkıda bulunan herkese teşekkür etti.

Kayseri İl Müftüsü Ali Maraşlıgil ise, mescitlerin inşa edilmesinin önemine değinerek, “Biz cami diyoruz, Kur’an mescit diyor. Mescit secde edilen mekan demektir. Secde kulun Allah’a en yakın olduğu andır. Mescitler bizi Allah’a yaklaştıran, Allah’a yaklaştırmakla madden ve manen yücelten mekanlardır. Dünyamız ve ahiretimizin huzurunun bize bahşedilmesinin sebebi olan mekanlardır. Allah Celle Celalühü mescit imar edenlerin ancak iman sahibi olduklarından söz eder. Şurada bulunan insanların imanına biz şahidiz. Bir çakıl taşı koyacakların imanına da şahidiz. Buralara kadar sırf mescit ve Allah rızası için gelenlerinde imanına şahidiz. Bir yerde mescit imar edenlere de ilahi bir sigorta var, o da hidayet sigortasıdır” diye konuştu.

Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu da, ilçe halkının güzelliklere hep koşar adım geldiğini belirterek, “Dinini öğrenen nesillerin yetişmesini önemsiyoruz. Erdemlimiz de neredeyse her apartmanda insanımızın Kur’an eğitimi alabileceği kurslar var. Çalışmalarından dolayı Erdemli İlçe Müftülüğü’nü tebrik ediyoruz. Ayrıca Erdemli’mizin en eski mahallelerinden Koyuncu’da yapılan bu camimizin hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.

Mersin Milletvekili Nebi Bozkurt da, camilerin Müslümanlar için önemli mekanlar olduğunu, yeni yapılacak caminin ayrıca eğiteme de katkısı olacağını kaydetti.

İnşa edilecek olan caminin özelliklerine dair bilgiler veren Erdemli Koyuncu Yeni Merkez Camii Yaptırma Derneği Başkanı Habib Gürgah ise, “Toplam 3 bin 98 metrekare arsa üzerine yapılacak olan camimizin 2 bin 98 metrekaresi yeşil alan ve sosyal donatılara ayırdık. Camimizde toplam 2 bin 500 kişi aynı anda namaz kılabilecek. Ayrıca sosyal donatılarla essiz bir projeye sahip” dedi.

Konuşmaların ardından temel atma töreni gerçekleştirilerek, bağışlar kabul edildi. Vatandaşlara kazanlarda pişirilen aşure ikramı da yapıldı.