Mersin’in merkez ilçe Akdeniz Belediyesi Eş Başkanları Yüksel Mutlu ve Mehmet Fazıl Türk’ün, Mersin Gazeteciler Cemiyeti (MGC) ziyaretine Özgür Çocuk Parkı’nın yenileme çalışmaları damga vurdu. Parkın miting alanı olarak düzenlendiği iddialarını reddeden Eş Başkanlar, ancak bir kentin de mutlaka bir miting alanı olması gerektiğini söylediler.

Akdeniz Belediyesi Eş Başkanları Mutlu ve Türk, MGC’yi ziyaret ederek, Cemiyet Başkanı Ahmet Ünal ile görüştüler. Ziyarette konuşan Eş Başkan Mutlu, sivil toplum örgütleri ve basın emekçilerine zaman zaman bu tür ziyaretler gerçekleştireceklerini belirtti. Bu kentte hep birlikte yaşadıklarını ve kent için mücadeleyi birlikte sürdüreceklerini dile getiren Mutlu, “Aynı düşünmek zorunda değiliz ama aynı düşüneceğimiz noktalar olacaktır. Bu noktada birlikte bundan sonraki dönemde, 4,5 yıllık zamanda beraber çalışacağız. Bunu önemli ve kıymetli buluyoruz. Onun için bundan sonra da başta Gazeteciler Cemiyeti olmak üzere sivil toplum örgütleri ve yöre derneklerine düzenli ziyaretler gerçekleştireceğiz. Eleştiri, görüş ve önerilerinizi alacağız. Bunu önemli buluyoruz, çünkü yerel yönetim dediğimiz şey budur. Görüş ve önerilerinizi alıp eksiklerimizi tamamlayarak daha iyi, daha şeffaf, daha katılımcı bir yönetim anlayışıyla hareket edeceğiz. İdeolojik olarak aynı şeyleri düşünmesek de aynı şehirde bir yaşam için mücadele ediyoruz. Hepimiz iyi bir şey istiyoruz. İyi bir şey için de hepimizin gidiş yolları farklı olabilir, o kadar. Bu nedenle bundan sonra da ziyaretlerimiz devam edecek, dostça ve doğruyu bulmak için hep beraber çalışacağız” dedi.

“AKDENİZ’DE CAMBAZLIĞI OYNUYORUZ”

Eş Başkan Türk ise özellikle belediye bütçesinin yetersizliğinden söz ettiği konuşmasında, “Biz Akdeniz’de ekonomik olarak cambazlığı oynuyoruz. Belde belediyelerinin bize devredilmesinin ardından devraldığımız borcun dışında ilk 5 yılda sadece personel maaşı olarak 75 milyon lira ödedik bize gelen personele. Benim belediyemin bütçesi o kadar değil. Bunun dışında her ay 1 milyon liranın üzerinde, yüzde 40 kesinti yapılıyor. Sadece personel maaşı aylık 3 milyon lira. Bu bir enkaz. O dönemde bakanlarla da görüştüm ve bu haksızlığın giderilmesini istedim. En son Türkiye Belediyeler Birliği’nde de dile getirdim. İlçe belediyeleri bitmiş durumda, kaynaklar sıfır. İlçe belediyelerinin gelirleri artırılmadığı sürece biz hizmet edemeyiz” diye konuştu.

Konuklarına ziyaretleri için teşekkür eden Ünal de Türk ve Mutlu’nun seçimlerden sonra cemiyeti en çok ziyaret eden başkanlar olduklarını söyledi. Kentleri yönetenlerin bir süre sonra her şeyi kendilerinin bildiği bir havaya büründüklerini vurgulayan Ünal, “seçildikleri partiyi de unutuyorlar, onlara destek veren insanları da unutuyorlar. Her şeyi kendileri biliyorlar. Maalesef kentleri yönetenler, kent insanlarıyla aralarına bir bariyer çekiyor ve kopuyorlar. Halbuki biz bu kentte ortak yaşıyoruz. Sizlerin bu düşüncesi bizi çok memnun ediyor” şeklinde konuştu.

Akdeniz Belediyesi’nin Basın Merkezi’nde bir görev değişimi olduğunu da kaydeden Ünal, yeni bir görevlendirmeyle eş sözcülük sistemi getirildiğini anımsattı, bu göreve getirilen Eş Sözcüler Zahir Ecer ve Roza Yaruk ile Eş Başkanları kutladı.

“ÖZGÜR ÇOCUK PARKI’NI MİTİNG ALANI YAPMAK DÜŞÜNCEMİZ YOK”

Ziyarette, MGC Başkanı Ünal ve bir basın mensubunun, Özgür Çocuk Parkı’nda Akdeniz Belediyesi’nin yaptığı yenileme çalışmalarına işaret ederek, parkın miting yapılabilecek bir alana dönüştürüleceği yönünde iddialar bulunduğunu ve bölgede oturan halkın bu algıdan tedirgin olduklarını iletmeleri üzerine, Eş Başkanlar Mutlu ve Türk, böyle bir durumun söz konusu olmadığını aktardılar.

Eş Başkan Mutlu, Özgür Çocuk Parkı’nın içinin çok kötü olduğunu ve estetik olmadığını ifade ederek, şunları söyledi: “Biz derli toplu güzel bir park yapıp, yine çocukların oynayacakları bir alan yaptık, miting alanı yapmadık. Kaldı ki, ben yapılmasından yanayım. Her kentte bir miting alanı vardır. İnsanların eylem ve etkinliklerini yapabilecekleri, demokratik olarak kendilerini ifade edebilecekleri alanlar olmalıdır. Bu Avrupa’da da vardır, Türkiye’nin her yerinde de vardır. İstanbul’un İstiklal Caddesi, Ankara’nın Yüksel Caddesi artık klişeleşmiştir. Ama biz Özgür Çocuk Parkı’nı hiç miting alanı olacak diye düşünmedik. Biz o parkı sadece yeniden dizayn edelim, onaralım, eskimiş, kötü halini düzeltelim dedik. Olay bu. Bunu yapmakta biraz geciktiğimizi kabul ediyoruz ve özeleştirimizi veriyor. Sonuçta 156 parkımız var ve bunların tamamının gözden geçmesinin, bakımının ne kadar zor olduğunu takdir edersiniz. Bütün niyetimiz budur. Zaten kentin orta yerinde bir parktır. Ama bu park kent merkezinde ve insanlar seslerini duyurabilmek için orayı tercih ediyorlar. Biz buna müdahale edemiyoruz, ‘yapmayın’ diyemeyiz.”

Eş Başkan Türk de metropollerde her ilçenin bir meydanı olduğunu, ancak Mersin’de böyle bir durumun söz konusu olmadığını vurgulayarak, şöyle devam etti: “Biz Ulu Cami’nin bulunduğu meydanı, oradaki çarşı bölümünü direk yıkıp, kuyumcuları Azak Han’ı yaparak oraya almak ve o meydanı yine eski haline döndürmeyi istiyoruz. Mecliste de bunu gündeme getirdik. Ancak Azak Han için sahipleri 20 milyon TL gibi çok yüksek bir rakam istemiş. Dolayısıyla bir şehirde insanların nefes alabilecekleri, toplanabilecekleri bir meydan şarttır. Ayrıca, Özgür Çocuk Parkı’nın etrafına birçok sendika ve siyasi parti taşındı. Bunlar da açıklamalarını her zaman kendi binaları önünde yaparlardı. Şimdi de yeni binalarının önü olduğu için parkta açıklamalarını yapıyorlar.”