Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 16 No’lu İnşaat Malzemeleri Üretimi ve Ticareti Meslek Komitesi Başkanı Erol Berktaş, sektörde yetişmiş eleman bulamamaları nedeniyle üretimin büyük bölümünün şehir dışına kaymasından şikayetçi.

Berktaş, yaptığı açıklamada, gerek üretim bölümünde gerekse satışta teknik bilgisi yeterli personel bulamadıklarına belirterek, "İhtiyacımız olan inşaat malzemelerini üretecek makineleri kullanacak personelimiz olmadığı için makine yatırımını da bu makineyle gerçekleştirilebilecek üretimi de yapamıyoruz. Bunların hepsi zincirin birer halkası. Personel yoksa makine yok. Makine yoksa üretim yok. Biz de bu sorunun çözümü için mecburen şehir dışına yöneliyoruz. Sektörümüzde üretim yapmak isteyen arkadaşlarımız da yatırım için İstanbul gibi büyük şehirlere yönelmek durumunda kalıyor" dedi.

Bu durumun avantajını da dezavantajını da yaşadıklarına değinen Berktaş, nakliye maliyetlerinin eklenmesi nedeniyle Mersin’e getirdikleri ürünlerde fiyat artışı yaşanmasına rağmen İstanbul’dan Türkiye’nin her noktasına ulaşımın kolay olması nedeniyle farklı bölgelere ürün gönderirken nakliye avantajı yakalandığını söyledi. Berktaş, her zaman şehir dışına yatırım yapmanın mümkün olmadığını da kaydederek, zaman zaman fason üretime başvurmak durumunda kaldıklarına değindi.

Üretimde olduğu gibi inşaat malzemesi satışı gerçekleştiren firmaların da teknik personel bulmakta zorlandığını anlatan Berktaş, “Eğer bir personel bulup zaman içinde yetiştirecek olursak, sektörde yeterli eleman olmadığı için bu az bilgiye sahip personel paylaşılamaz kişi konumuna geliyor. Bu durum bir anda personelin maliyetini artırıyor ve bir süre sonra o kişiyi işyerinizde tutamaz oluyorsunuz" dedi.

İnşaat malzemesi üreticilerinin Mersin’de dağınık alanlarda faaliyet gösterdiğini de belirten Berktaş, bu durumun gerek gürültü gerekse üretim sırasında oluşan atıklar nedeniyle çevre kirliliğini beraberinde getirdiğini anlattı. Aynı zamanda bu firmaların büyük makinelerinin ya da ürünlerinin kaldırılıp indirilmesi için kullandığı vinçlerin de gerek trafiğe gerekse çevre sakinlerine önemli ölçüde sıkıntı verdiğini vurgulayan Berktaş, “Tüm bu sorunlar, bu iş kolundaki üreticilerin şehir dışında bir merkezde toplanması ile çözülebilir” diye konuştu.

Sektörü zorlayan bir diğer konunun KDV oranları olduğunu anlatan Berktaş, kayıtdışı çalışan firmalarla rekabette zorlandıklarını vurguladı. Kayıt altında, dürüst çalışan firmaların yüzde 18 KDV ödediğini hatırlatan Berktaş, “Bu şartlar altında satış sırasında düzgün çalışan firma yarışa yüzde 18 dezavantajlı başlıyor. Kayıtdışı çalışan firmalar ise KDV’nin yanı sıra işçisinin SGK ücretlerini de ödemiyor ve bu kez rekabetteki makas giderek açılıyor. Çok sıkıntı yaşıyoruz” ifadelerini kulandı.

Maliyetlerini artırıcı unsurlar arasında enerji giderlerinin de önemli bir yer tuttuğuna vurgu yapan Berktaş, Türkiye Elektrik Kurumu’nun özelleşmesiyle birlikte elektrik maliyetlerinin yükseldiğini anlattı. “Makinelerimiz elektrikle çalışıyor ve bu da giderlerimizi artırıyor” diyen Berktaş, tüm parametreler birleştiğinde rekabetçi fiyatlarla üretimde zorlandıklarını, fiyatlar yükseldikçe durgun piyasaların daha da durgunlaştığını dile getirdi. Komite olarak önümüzdeki süreç için taleplerini de anlatan Berktaş, özellikle yurtdışı fuar organizasyonlarına değindi. Kendisini geliştirmek isteyen firmaların önünün açılması için fuar organizasyonlarında belirli bir sayının yakalanması zorunluluğunun kaldırılarak esneklik sağlanması talebinde bulunan Berktaş, “İstenen çoğunluğa ulaşmak kimi zaman mümkün olmuyor bu nedenle takip etmek istediğimiz fuarları kaçırmak durumunda kalabiliyoruz” dedi.