İran İslam Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi Ali Reza Bikdeli, Mersin Valisi Özdemir Çakacak’ı ziyaret etti. Mersin halkını İran’ı ziyaret etmeye davet eden Büyükelçi Bikdeli, amaçlarının iki ülke arasındaki ticari ve kültürel ilişkileri artırmak olduğunu söyledi.

İran’ın Ankara Büyükelçisi Bikdeli, bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere beraberindeki heyetle birlikte Mersin’e geldi. Gezisinin ilk durağında Mersin Valisi Çakacak’ı ziyaret eden Bikdeli, Valilik Şeref Defteri’ni imzalayarak, makama geçti. Ziyarette, Türkiye’ye 1,5 yıl önce geldiğini ve o günden bu yana Mersin’i görmek istediğini belirten Bikdeli, asıl amaçlarının ise hem tanışmak hem de Mersin’in ve özellikle limanının kapasitelerinden haberdar olmak olduğunu dile getirdi. Mersin’in, Türkiye’nin İran ile işbirliğinde önemli konuma sahip bir kent olduğunu vurgulayan Bikdeli, “Umarız bundan sonra da bu konumunu güçlendirerek devam ettiririz. Liderlerimiz 2015 yılı sonuna 30 milyar dolarlık ticaret hacmini hedef koymuşlardır. Buna da halklarımızın yakınlaşması ve işbirlikleriyle inşallah ulaşılabilecektir” dedi.

Bugün Mersin Limanı’nı ve Serbest Bölgeyi gezeceklerini, ayrıca Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut ile görüşeceklerini bildiren Bikdeli, “Bu, her iki ülkenin bütün kapasitelerini kullanabilmek açısından ciddi bir iradenin göstergesi. Tüm Mersin halkını ülkemizi ziyaret etmeleri için davet ediyorum. İran’dan yılda 1,5-2 milyon kişi Türkiye’ye turist olarak geliyor. Biz, halkımız Türkiye’yi yakından tanıdıklarından dolayı çok memnunuz. Kesinlikle de böyle olması lazım. Ortaklık yapmak isteyen kişilerin birbirlerini yakından tanımaları gerekiyor. O yüzden davet ediyorum, kesinlikle İran’a ziyarette bulunsunlar, bu ülkenin zengin tarih ve kültürünü yakından görsünler ve İran halkının Türk halkına karşı saygısını ve sevgisini yakından hissetsinler” diye konuştu.

Mersin ile oluşturacakları 1,5-2 yıllık bir programla ticari ilişkileri daha ileriye taşımayı hedeflediklerini de dile getiren Bikdeli, “Asıl amaç, iki ülke özel sektörünü birbirine yakınlaştırmak, bu doğrultuda da Mersin’deki iş dünyası temsilcilerinden yardım almak ama tabi iller arasındaki yakınlaşmayı da amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.

İran İslam Cumhuriyeti’nin büyükelçisini ve ekibini Mersin’de görmekten memnuniyet duyduğunu ifade eden Vali Çakacak da Türkiye ile İran arasında tarihten gelen hem komşuluk hem yakın dostluk ilişkileri olduğuna işaret etti. İki ülkenin uzun yıllara dayanan komşuluk ve dostluk ilişkileri ile birbirlerine olan uzun sınırları, insanlarının, kültürlerinin birbirlerine yakın olmasının, ticarette de daha fazla işbirliğini gerektirdiğinin altını çizdi. Çakacak, “İki ülke arasında var olan ticari ilişkilerin boyutu 2013 yılı itibariyle 15 milyar dolar civarında. Bunun 30 milyar dolara, hatta daha da fazlaya çıkarılması iki ülke olarak hedefimiz. Mersin ilimiz de bulunduğu coğrafi alan ve sahip olduğu potansiyel itibariyle ülkemizin dışa açılan önemli kapılarından biri. Mersin Limanı, Serbest Bölgesi, sanayisi, ticareti ve Türkiye’deki tarım üretiminin yüzde 5,5’ini karşılayan üretim kapasitesiyle önemli bir potansiyele sahiptir. Biz bu tür ziyaretlerle sahip olduğumuz kapasitenin ticari işbirliğini geliştirilmesine katkıda bulunacağına inanıyoruz. Biz hem ticari faaliyetlerimizin artırılmasını amaçlıyoruz hem de karşılıklı olarak iki ülke halklarının birbirlerini ziyaret etmelerini, aynı zamanda turizmin gelişmesine vesile olmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Büyükelçi Bikdeli’nin İran’a gidip gitmediği sorusu üzerine de Vali Çakacak, Van Valiliği yaptığı dönemde, Türkiye ile İran arasındaki 4 sınır ilinin valileriyle görüşmeler gerçekleştirdiğini ve birçok kez İran’a gittiğini kaydetti.

Konuşmaların ardından Vali Çakacak ve Büyükelçi Bikdeli, birbirlerine karşılıklı hediyeler sundular.