Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER) Yönetim Danışma Kurulu Üyesi İlksen Sorguç Dinçer, onca çabaya rağmen Meclisi’te kadın temsil oranının yüzde 14’ler seviyesinde olduğunu belirterek, "Sorun demokrasi adına kurulmuş olan siyasi partilerin demokrasi dışı uygulamalarındadır" dedi.

Dinçer, ’kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesinin yıldönümü’ dolayısıyla düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, 5 Aralık 1934’te kadınların seçme ve seçilme hakkını aynı anda elde ettiğini hatırlatarak, ancak günümüzde kadınların, siyasi partilerin koydukları erkek listelerine oy vermek durumunda kaldıklarını söyledi. Kadınların, aynı anda elde ettiği seçilme hakkını kullanamadığına işaret eden Dinçer, "Yerel yönetimlerde kadın yönetici oranı yüzde 2,5’larda. Onca çabaya rağmen Meclis’te kadın temsil oranı yüzde 14’lerde. Sorun demokrasi adına kurulmuş olan siyasi partilerin demokrasi dışı uygulamalarında. Siyasi partilerin bu ülkede kadınları yok sayarak oluşturdukları erkek listeleri ile seçimlere girmelerini kınıyoruz" diye konuştu.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün, çeşitli illerde 1923 ve 1925 yıllarında kadınların konumları ile ilgili bir çok söylemi olduğunu hatırlatan Dinçer, "Bu söylemlerde amaç yasaların çıkarılmasından önce kamuoyu oluşturma girişimleridir. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü ve geçmişte kadın hakları adına mücadele eden kadınlarımızı minnetle anıyoruz. Elde ettiğimiz haklardan vazgeçmiyoruz, sonunu kadar haklarımızı koruyacağız" şeklinde konuştu.

Dinçer, konuşmasını, Atatürk’ün 1935 yılında sarf ettiği, "Türk kadını, evdeki medeni konumunu yetki ile işgal etmiş, iş hayatının her aşamasında başarılar göstermiştir. Siyasi hayatla, belediye seçimleriyle tecrübe kazanan Türk kadını, bu sefer de milletvekili seçme ve seçilme suretiyle haklarının en büyüğünü elde etmiş bulunuyor. Medeni memleketlerin bir çoğunda, kadından esirgenen bu hak, bugün Türk kadınının elindedir ve onu yetki ve liyakatle kullanacaktır" sözleriyle noktaladı.

KA.DER Mersin İl Temsilcisi Seher Yalçınkaya Çetin de yaptığı açıklamada, 5 Aralık 1934 tarihinde milletvekili seçme ve seçilme hakkına kavuşan kadınların, 80 yıldır haklarına sahip çıkmak için zorlu bir mücadele verdiğini belirterek, "Bu mücadelelerinde yalnız kalan kadınlar, erkek egemen yönetim anlayışının gölgesi altında yaşamaya ve siyaset yapmaya zorlanıyor" dedi.