Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, merkez Mezitli ilçesindeki Soli Pompeiopolis Antik Kenti’nde yapılan kazılara verecekleri destek kapsamında, Kazı Başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı ile protokol imzaladı.

İçel Sanat Kulübü tarafından bu yıl 19.’su düzenlenen ‘Mersin Arkeoloji Günleri’ başladı. Üç gün sürecek Arkeoloji Günleri’nin Nevit Kodallı Salonu’nda dün akşam gerçekleştirilen açılış töreninde, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin tarihe yapacağı katkı da imza altına alındı. Açılışa katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Kocamaz, yaptığı konuşmada, bu etkinliğin, Mersin’in bir marka şehir haline dönüşme hedefine çok önemli katkıları olacağına inandığını belirtti. Arkeolojik bulguların, Mersin’in insanlığın en eski hayat alanlarından, yerleşim bölgelerinden biri olduğunu gösterdiğine işaret eden Kocamaz, “İnsanlığın tarih boyunca kurduğu tüm medeniyetlere, tüm kadim inançlara, tüm maddi ve manevi kültür unsurlarına ev sahipliği yapmış toprakların bugünkü sahipleri olan bizlere önemli sorumluluklar düşüyor. Her şeyden önce, insanlığın ortak mirası durumundaki tarihi ve kültürel değerlere sahip çıkmak mecburiyetindeyiz. Gerek bu değerlerin ortaya çıkartılması gerek korunması ve gerekse tanıtımı bakımından hepimize düşen çok önemli görevler var. Bilindiği gibi, kültür ve tabiat varlıkları ile tarihi dokunun, kent tarihi bakımından önem taşıyan mekanların ve işlevlerinin korunmasını sağlamak, bunların bakım ve onarımlarını yapmak da yeni statüsüyle Büyükşehir Belediyelerinin görev alanına dahil edildi” dedi.

Halkın sahiplenmediği hiçbir şey gibi kültür ve tabiat varlıkları ile tarihi dokunun korunabilmesinin de mümkün olmadığını vurgulayan Başkan Kocamaz, “Bu konuda ülkemizde, geçmişle kıyaslanamayacak ölçüde bir bilinç düzeyine ulaşıldığına inanıyorum. Milletimiz, kendisine anlatıldıkça, ulaşıldıkça, gerekli bilgilerle donatıldıkça bu değerlerimize sahip çıkıyor. Türkiye, adeta her karış toprağından tarih fışkıran, kültür ve tabiat varlığı bakımından fevkalade zengin bir ülke. Büyükşehir Belediyesi olarak biz, elbette her türlü çabayı ortaya koyacak, imkanlarımız ölçüsünde yürütülen çalışmalara destek olacağız. Burada protokolünü imzaladığımız Pompeiopolis kazıları, bunun örneklerinden biridir. Bu konuda, tüm özel sektör kuruluşlarımızın, işadamlarımızın, sivil toplum örgütlerimizin duyarlı olacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Mersin’i ticaretle, tarımla, turizmle birlikte sanatıyla, kültürüyle de Türkiye’nin gıptayla bakılan marka şehirlerinden biri haline getireceklerini kaydeden Kocamaz, konuşmasının ardından uzun yıllardır Soli Pompeiopolis Antik Kenti kazılarının başkanlığını yapan Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Remzi Yağcı ile kazılara verecekleri destek kapsamında protokol imzaladı.