Mersin’de engelliler, Engelliler Günü’nde engel tanımadı. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği etkinlikte sergiledikleri tiyatro, dans ve ritim gösterileriyle ayakta alkışlanan engelliler, hem eğlendi hem eğlendirdi hem de önemli mesajlar verdi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Engelliler Daire Başkanlığı, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla bir etkinlik düzenledi. Engellilerin, Kongre ve Sergi Sarayı’nda aileleriyle birlikte Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ile kahvaltıda buluştuğu etkinlik, daha sonra bin kişilik salonda devam etti. Buradaki etkinliğe Başkan Kocamaz’ın yanı sıra Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan ile Büyükşehir Belediyesi daire başkanları, öğrenciler ve çok sayıda engelli ile aileleri katıldı. Engellilerin sergiledikleri performanslarla renkli görüntülere sahne olan etkinlik, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Yunus Emre İşitme Engelliler Ortaokulu öğrencileri de işaret diliyle İstiklal Marşı’na eşlik etti.

“ENGELLİ VE ENGELSİZLER BÜTÜNLEŞMEDİĞİ SÜRECE ÇALIŞMALAR BİR SONUCA ULAŞAMAZ”

Etkinlikte engellileri temsilen bir konuşma yapan Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin ortopedik engelli Meclis Üyesi Levent Dölek, Mersin’de yaşayan engellilerle engelsiz vatandaşların bütünleşmesi ve bir araya gelmeleri çağrısında bulundu. “Yerel yönetimler veya devlet olarak neler yaparsak yapalım, modernleşme, sosyal refah, engellilerin daha özgür, daha uygar ve modern yaşamaları adına ne kadar binalar, rehabilitasyon merkezleri inşa edersek edelim, rampalar yaparsak yapalım, engelli ve engelsizleri bütünleştirmediğimiz sürece yapılan tüm çalışmalar gerçek anlamda bir sonuca ulaşmayacaktır” diyen Dölek, 2015 yılının engelli ve engelsiz tüm halkın bütünleşme yılı olarak addedilmesini temenni etti.

Mersin’de yaklaşık 200 bin engelli yaşadığını, engellilerin sorunlarının aileleriyle birlikte yarım milyonu bulan bir kesimi ilgilendirdiğini belirten Dölek, “Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde 1,7 milyondan fazla insan yaşadığını düşünecek olursak, bugün burada kutladığımız gün toplam Büyükşehir il sınırı nüfusumuzun üçte birine denk gelmektedir. Bu da konunun önemini açıkça ortaya koyuyor. Buradaki coşkulu kalabalıktan çok mutluyum ama yarım milyon nüfusu ilgilendiren bu konuda keşke bu organizasyon on binlerin katılımıyla çok daha büyük bir enerji içerisinde yapılabilseydi. 500 bin insanın dışında bu şehrin geri kalanının temsil eden 1,2 milyonluk engelsiz dediğimiz diğer nüfusun da tüm projelerde, çalışmalarda birebir aktif olmasını, engellilerle iç içe olmasını temenni ederdim. Yani ne yaparsak yapalım, hangi projeleri yaparsak yapalım, ne kadar üretken olursak olalım engelsiz vatandaşlarımız bunlara birebir katkı sağlamadıkları sürece bundan maksimum faydayı engelliler olarak kazanabileceğimize inanmıyorum” dedi.

“GELİN HEP BERABER BÜTÜNLEŞELİM”

Bugün şehrin her tarafı engelli rampalarıyla döşense dahi engelsiz vatandaşlar araçlarını bu engelli rampalarının önlerine park ettikleri sürece engellilerin bundan faydalanmalarının düşünülemeyeceğinin altını çizen Dölek, “Bugün göz göre göre alışveriş merkezlerinde, çeşitli mekanlarda yapılmış olan asansörlerde, kocaman tabelalarda sadece engelli kullanımına uygundur yazdığı halde engelli kardeşlerimizin orada dakikalarca, saatlerce sıra beklediğini düşünecek olursak yine yapılan bu çalışmaların maksimum fayda getirmeyeceğini görmekteyiz. 1,2 milyon Mersin nüfusunu oluşturan engelsizlerle bir bütünleşme, birleşme görememekteyim. Umarım önümüzdeki yıl yapılacak planlanmış olan projelerden öte bu engelsiz ve engelli kesimi bir araya getirebilecek çeşitli organizasyonlar yapılabilir. Gelin hep beraber bütünleşelim, engelli kardeşlerimize destek verelim” diye konuştu.

“ÜZERİMİZE DÜŞEN GÖREV VE SORUMLULUĞU SONUNA KADAR YERİNE GETİRMEYE KARARLIYIZ”

Büyükşehir Belediye Başkanı Kocamaz da bugün sağlık, eğitim, istihdam, sosyal güvenlik ve toplumsal yaşama tam katılım gibi temel sorunlarda, engelli vatandaşların büyük fırsat eşitsizlikleri yaşadıklarına dikkat çekti. Kocamaz, “Engellilere yönelik olarak geliştirilen politikalarda, engelli bireyleri ve ailelerini bilinçlendirmeye yönelik bilgi paylaşımı için gerekli olanakların ilgili kurumlarca sağlanması, etkin bir tıbbi bakım şartının devlet tarafından güvence altına alınması, engellilerin kendi kendine yeterlik ve işlevsellik konusunda olabilecek en iyi düzeye çıkarılması ve bu düzeyin korunması için rehabilitasyon programlarının kurgulanması ve özellikle araç gereçlerinin de bu kapsamda ele alınacağı yardım servislerinin geliştirilmesi öncelikli konulardır. Bu anlamda geliştirilen sağlık, rehabilitasyon, eğitim, sosyal güvenlik, istihdam, spor ve eğitim alanlarındaki politikalar, engellilerin topluma başarılı bir şekilde entegre olmasını sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

Göreve gelmeden önce engelliler için verdiği sözleri yerine getirmeye başladıklarını dile getiren Kocamaz, 8 aylık sürede birçok projeyi hayata geçirdiklerini kaydetti. Bugüne kadar gerçekleştirdikleri çalışmaları anlatan Kocamaz, “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı Engelliler İdaresi Başkanlığı verilerine göre Türkiye genelindeki nüfusun yüzde 12,29’u engelli bireylerden oluşmaktadır. Yine aynı Bakanlığa bağlı Ulusal Engelliler Veritabanı’nın 2012 yılı uygulamasında Mersin’deki engelli sayısı 40 bin olarak belirlenmiştir. Engelli insanların yaşadıkları sorunlar sadece kendilerinin değil, ailelerinin, çevrenin, toplumun, kısacası tüm insanlığın ortak sorunudur. Engellilerin normal bir hayat sürmeleri ancak toplumsal duyarlılığın oluşturulmasıyla mümkündür. O yüzden, engelli vatandaşlarımıza acıma duyguları ile yaklaşmak yerine, kurumsal hizmetlerin geliştirilmesi esas alınmalıdır. Biz de bir yerel yönetim olarak üzerimize düşen görev ve sorumluluğu sonuna kadar yerine getirmeye kararlıyız” şeklinde konuştu.

Başkan Kocamaz, konuşmasının ardından Görme Engeliler Spor Derneği Başkanı Mehmet Şükrü Demir’e çiçek takdim ederek, tüm engellilerin Engelliler Günü’nü kutladı.

Konuşmaların ardından Engelliler Daire Başkanlığı’nın engellilerden oluşan tiyatro grubu mini tiyatro gösterileri sunarken, iki engellinin tango ve harmandalı gösterisi de salondan büyük alkış aldı. Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı (ZİÇEV) Ritim Grubu’nun gösterisi ise ayakta alkışlandı.