Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Alman-Türk işbirliği ile hazırlanan ‘Organik Tarım Projesi’ toplantısına katıldı.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri binasında gerçekleşen toplantının açılışında konuşan Başkan Kocamaz, ekolojik dengenin korunarak, tarımda sürdürülebilirliğin sağlanması, tüketiciye güvenilir ve kaliteli ürünlerin sunulması amacıyla organik ürünlerin üretimi ve tüketiminin yaygınlaştırılması gerektiğini belirterek, “Organik sektörde çok ciddi gelişmeler yaşanmıştır. 1980’li yıllarda geleneksel ürünlerin organik üretilmesine yurtdışından gelen talepler doğrultusunda sınırlı sayıda çiftçi ile başlayan organik tarım, son yıllarda yaş meyve ve sebzeden tarla bitkilerine, hayvancılıktan su ürünlerine, işlenmiş ürünlerden tekstile ve agro-eko turizme kadar birçok alanda gelişmeye ve yaygınlaşmaya başlamıştır. Bu itibarla, artık üretimi arttırmaya ve haşarelerle mücadeleye yönelik kimyasal pestisit ve insektisitlerden mecbur kalınmadıkça uzak kalmak, insan aklına ve onuruna yaraşan, yakışan çok önemli bir davranış haline gelmiştir. İnsanı öncelikli kılmayan hiçbir duruş ve davranış, sadece ticari düşüncelerle ortaya çıkan üretimler hızla gündemden düşmeli ve insan odaklı üretimler ön plana çıkarılmalıdır" dedi.

Türkiye ve özellikle Mersin’in, organik tarım konusunda çok avantajlı konumda olduğunu ifade eden Kocamaz, “Türkiye, birçok ülkeye göre farklı ekolojik koşulları ve henüz kirlenmemiş verimli toprakları, zengin biyo-çeşitliliği, özellikle zengin yerel çeşitleri açısından organik tarımda avantaj sağlamaktadır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın verilerine göre, Mersin’de doğadan toplanan ürünler de dahil olmakla birlikte, 79 farklı üründe toplam 16 bin ton organik üretim yapılmaktadır. Bu ürünler 407 organik tarım üreticisi tarafından, bin 455 hektar alanda gerçekleştirilmektedir. Bu da Türkiye üretiminin yaklaşık yüzde 10’una denk gelmektedir" diye konuştu.

Mersin’de organik tarım konusunda bazı gelişmeye ihtiyaç duyulan konular olduğunu kaydeden Kocamaz, “Bunlar üretici ve tüketicilerin bilgi eksikliği veya organik tarımı yanlış algılamaları, üretimde ürün çeşitliliğinin ve üretim miktarının dış talebe bağlı olması, iç pazarın yetersiz kalması sayılabilir. Yerel yönetim olarak kısa vadede hedefimiz iç pazarın gelişmesi olmalıdır. Böyle sağlıklı ve çevreyi tahrip etmeden üretilmiş ürünleri öncelikle bizim çocuklarımız ve insanlarımızın tüketebilme şansı olmalıdır. Böylece geleceğe sağlıklı kuşaklar, temiz ve sürdürülebilir topraklar bırakabilme şansımız olacaktır. Büyükşehir Belediyesi olarak Mersin’de organik tarımın geliştirilmesine yönelik ekolojik pazarların araştırmalarına başlamış bulunmaktayız. Ayrıca tüketicilerin bu sağlıklı ürünlere kolay ulaşılabilirliğini sağlama yönünde sadece pazarlar oluşturmak değil, satış ağlarını da kurmak için çalışmalarımız olacaktır" şeklinde konuştu.