Mersin Üniversitesi (MEÜ) emekli öğretim üyesi, Felsefe Bölümü’nün kurucusu ve Türkiye’nin önemli felsefecilerinden Prof. Dr. Uluğ Nutku, dün yaşamını yitirdi. 79 yaşında hayata veda eden Prof. Dr. Nutku, bugün MEÜ rektörlük binası önünde düzenlenen törenle son yolculuğuna uğurlandı.

1994 yılında MEÜ’de göreve başlayan ve MEÜ Fen-Edebiyat Fakültesi’nin kuruluşunda emeği olan, Felsefe Bölümü’nün kurucu bölüm başkanlığını yapan ve 1999 yılına kadar MEÜ’de çalışan Prof. Dr. Nutku için düzenlenen cenaze törenine, MEÜ Rektörü Prof. Dr. Suha Aydın, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Yüksel Özdemir ve Prof. Dr. Mustafa Aksan, Nutku’nun öğrencileri ile yakınları, üniversitenin akademik ve idari personeli katıldı.

İnanmanın Felsefesi, Daha Güncel Felsefe, Felsefe ve Güncellik, Ur Uruk Urşu-Şiir Damlası Tarih, İnsan Felsefesi Çalışmaları gibi kitapları bulunan ve dün hayata gözlerini yuman Prof. Dr. Nutku anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan cenaze töreninde konuşan Rektör Aydın, Prof. Dr. Nutku’yu kaybetmekten duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Nutku’yu kısa bir süreliğine tanıma fırsatı bulduğunu belirten Aydın, onunla ilgili hep övgü dolu sözler duyduğunu ifade ederek, “Işıklar içinde uyusun” dedi.

Nutku’ya çok şey borçlu olduklarını dile getiren Fen-edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Gizir de “Kendisi akademik çalışmalarıyla bilimsel ve insani bakış açısıyla yeni kurulmakta olan üniversitemize ve fakültemize katkıda bulunmuş, bizlere örnek olmuş, yol göstermiş, çok sevilen ve saygı duyulan bir hocamızdı” ifadelerini kullandı.

Gizir, yüzlerce öğrenci yetiştiren, kitaplar makaleler yazarak felsefe alanına ve düşünce dünyasına katkıda bulunan Nutku’nun, felsefenin sevilmesi ve yaygınlaşması için çalışmayı görev bildiğini kaydetti. Nutku’nun güncel olanı felsefeyle ilişkilendirdiğini ve güncelin felsefesi üzerine çalıştığını aktaran Gizir, Nutku’nun Türkçeye felsefe yapmak anlamında “Felsefeylemek” kavramını kazandırdığını ifade ederek, “Hocamızı ebedi istirahatgahına uğurlarken ürettiği bilgi birikiminin, sahip olduğu akademik bakış açısının ve insani özelliklerinin öğrencileri, kitapları ve makalelerinde yaşıyor olduğunu bilmekle teselli buluyoruz. Hocamıza tekrar Allah’tan rahmet, sevenlerine baş sağlığı diliyorum” diye konuştu.

Mersin Felsefeciler Derneği Başkanı Salih Özdemir ise Mersin, Çukurova ve Cumhuriyet Üniversitelerinin felsefe bölümlerinin kurucusu, Mersin Felsefeciler Derneği’nin kurucusu ve onursal başkanı Prof. Dr. Nutku’yu kaybetmekten duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Özdemir “Türkiye’de felsefenin yaygınlaşması adına yaptığı çalışmalar ve hayatımıza yaptığı katkılardan dolayı kendisine minnettarız. Yaktığı ışık yolumuzu aydınlatmaya devam edecektir” şeklinde konuştu.

Eğitim-Sen Mersin Üniversitesi Temsilcisi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Şener de Prof. Dr. Nutku’nun akademisyen ve çok önemli bir düşünce adamı olmasının yanı sıra daha iyi bir ülke, daha iyi bir üniversite için mücadele veren bir eylem adamı olduğunun altını çizdi. Nutku’nun Mersin Üniversitesi’nde görev yaptığı yıllarda Eğitim-Sen Mersin Üniversitesi Şubesi’nin kuruluşuna öncülük ettiğini belirten Şener, Nutku’nun daha iyi, daha adil, daha eşit bir dünya için yazılarıyla mücadele etmenin yanında örgütlü mücadeleyi de sürdürdüğünü söyledi.

Prof. Dr. Nutku’nun öğrencileri adına söz alan Seher Baytimur ise Nutku’nun iyi bir hoca olmanın yanında çok değerli bir insan olduğunu dile getirerek, şunları söyledi: “Onun gibi biriyle bir daha tanışabileceğimi zannetmiyorum. Hayat iniş çıkışlarıyla devam ediyor ve ben o inişlerin birindeyim. Benim için ve arkadaşlarım için çok değerliydi. Çok özel bir insandı ve iletişim kurduğu herkese kendini çok özel hissettirirdi.”

Konuşmaların ardından cenaze töreni sona erdi.

İstanbul, Çukurova, Mersin, Kocaeli, Cumhuriyet Üniversitelerinde görev alan, İngilizce, Almanca, Yunanca ve Latince bilen Prof. Dr. Uluğ Nutku’nun, akademik birçok makalesinin yanı sıra gazetelerde ve süreli yayınlarda birçok yazı ve söyleşi çalışmaları bulunuyor. Uluslararası ve ulusal birçok kongre, sempozyum, seminer ve panele katılan Nutku için öğrencileri ve meslektaşları 2005 yılında "Uluğ Nutku’ya Armağan" adlı bir kitap hazırladı.