Ekonomi Bakanlığı ve TÜBİTAK’ın destekleriyle Türkiye İhracatçılar Meclisi ve ihracatçı birlikleri öncülüğünde organize edilen Mobilya Ar-ge Proje Pazarı (MAPP) yarışmasının 2’incisi Mersin’de gerçekleştirildi.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe Vali Özdemir Çakacak, CHP milletvekili Vahap Seçer, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mehmet Özgür Tanal, ihracatçı birlikleri, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler, proje sahipleri ve öğrenciler katıldı. Seçici kurul tarafından 164 proje arasından değer bulunan 70 projenin gün boyu sergilendiği etkinlik ile mobilya sektöründe faaliyet gösteren şirketler, proje sahipleri ile buluştu. Törende konuşan Vali Çakacak, mobilya sektörünün artan ihracat değeri ile dış ticaret açığı vermeyen sektörlerden biri olduğunu ifade ederek, mobilya sektöründe Çukurova Bölgesi’nden yapılan 52 milyon dolarlık ihracatın 20,5 milyon dolarının Mersin’den gerçekleştirildiğini aktardı. Mobilya Ar-ge Proje Pazarı organizasyonunun katma değer yaratma, tasarım geliştirme, markalaşma ve yüksek teknolojik ürünler üretilmesine katkı sağlayacağına inandığını kaydeden Çakacak, “Ülkemizi dünya ile rekabet edebilecek seviyeye yükseltebilmenin, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. kuruluş yıl dönümü olan 2023 yılı hedeflerinde 500 milyar dolar ihracat ile dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi içerisinde yer alabilmenin yolu, inovatif yaklaşımın sektöre yerleştirilmesinden, üniversite sanayi işbirliğinin geliştirilmesinden, ar-ge çalışmalarına daha çok önem vererek bilginin ve teknolojinin ön planda olduğu, katma değeri yüksek üretim yapısına dönüşümün sağlanmasından geçmektedir. Mobilya ihracatında hedeflenen rakamın 6 milyar dolardan 10 milyar dolara yükseltilmesi, hedeflerimize ulaşacağımıza yönelik umutlarımızı güçlendirmektedir. Gençlerimiz, ülkemizin her şeyi. Biz, genç nüfusumuzu en büyük zenginliğimiz olarak görüyor, proje hazırlayan gençlerimize teşekkür ediyor, ödül alan gençlerimizi kutluyorum" dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi ise ihracat kilogram fiyatı 3 dolar olan mobilya sektörünün gözünü Almanya ve İtalya’nın ulaştığı 8 dolar seviyesine çevirdiğini, bir sonraki hedeflerinin ise 16 dolara ulaşmak olduğunu dile getirdi. Büyükekşi, “Mersin, limanı, serbest bölgesi, lojistik, turizm ve tarıma dayalı yatırımlarıyla önemli bir ihracat merkezimiz haline geldi. Türkiye ihracatının 5 katı bir ihracat artışı Mersin’de gerçekleşti. Bu rakamları arttırmamız gerek. Türkiye’nin bundan sonraki hedefi katma değeri arttırmak. Konteynırlarımızı yükte hafif pahada ağır ürünlerle doldurmalıyız. Bunun için siz değerli gençlerin hazırladığı projeler çok önemli” diye konuştu.

Konuşmaların ardından sponsor firma temsilcilerine plaket takdim edilirken, Vali Çakacak, TİM Başkanı Büyükekşi ve MAPP Yürütme Kurulu Başkanı Aymen tarafından Türkiye geneli ilk 10 mobilya ihracatçılarına ödülleri verildi.