Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut ve Meclis Başkanı Mahmut Arslan, odanın kuruluşunun 129. kuruluş yıldönümü dolayısıyla Atatürk Anıtı’na çelenk koydu.

Sabah saatlerinde Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı önünde bir araya gelen MTSO Yönetim Kurulu üyeleri ile Meclis üyeleri, odanın kuruluşunun 129. kuruluş yıldönümünü kutladı. Kutlamada, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut ve Meclis Başkanı Mahmut Arslan, Atatürk Anıtı’na çelenk koydu. Çelenk sunumunun ardından konuşan Meclis Başkanı Mahmut Arslan, bugün çok tarihi bir gün yaşadıklarını söyledi. Bugünün Mersin için çok önemli bir gün olduğunu belirten Arslan, "Mersin’in tarihine baktığınız vakit 150 yıllık bir tarihi süreç içerisinde yeni bir şehir ama ticari alanlarına baktığınız vakit özellikle 129 yılını yaşadığımız MTSO Türkiye’nin en köklü kurumlarından bir tanesidir. Bugün ki Mersinle 1886 yılındaki Mersin’i karşılaştırmakta çok büyük yarar görüyorum. 1886 yılında Türkiye ticaretinin en önemli yerlerinden biri olmaya aday ve o dönemlerde yaptığı ticaretle de adından söz ettirmiş bir Osmanlı kasabası hatta köyü diyebilirim. MTSO ilk kez 1886 yılında Mersin Ticaret Meclisi olarak kurulmuş. O dönemde 5 tane yönetim kurulu üyesi ve meclis üyeleriyle beraber zaruretten meydana gelmiş bir ticaret ve sanayi odası olmuş. Mersin için hep yeni bir şehir diyoruz ve Mersin’den bahsederken de Türkiye’nin en eski ticaret ve sanayi odasına sahip olmasının sebeplerini de düşünmemiz gerektiğine inanıyorum" diye konuştu.

"MERSİN ŞU ANDA HAK ETTİĞİ YERDE DEĞİL"

Mersin’in şu anda hak ettiği yerde olmadığını vurgulayan Arslan, "Bunun sebebine de baktığınız zaman 1970’de ticaret yapan sanayilerle şu anda Mersin’de iş yapan saniyeler hemen hemen aynı. Ondan sonra 1980’den sonra kurulan doğru dürüst bir sanayi yok. Şimdi şehirde eski güzellikleri de koruyamadık maalesef Mersin bu yeni haliyle pek iftihar edilecek bir durumda değil. Türkiye’nin en çarpık kentlerinden biri haline geldi. Baktığınız vakit gerek sanayide gerek ticarette gerek tarımda bazı başarıları var gibi söyleniyor ama çevre illerine baktığınız vakit bunların daha ileri gitmesinin de sebeplerini düşünmenizi istiyorum. Bu hepimizin kabahati. Bunu tek bir yerde aramamak gerekir. Onun için madem ki Mersinde ticaret ve sanayi odası bizler en büyük, en köklü kurumlardan biriysek, bizlerde bunun sebeplerini, sonuçlarını çok iyi irdelememiz gerekir. Bundan sonra da Mersin’de yeni bir oluşum var. Yeni bir Büyükşehir Belediye Başkanımız var. 2015 yılında milletvekilleri yeniden seçilecek. Mecliste Mersin’le ilgili politika yapacak insanları seçeceğiz. Mersin’in 2015’i çok iyi kullanmasını istiyoruz. Mersin’i temsil edecek gerçek bir temsilcilerinin olması lazım. Bu düşüncelerle MTSO’nun 129. kuruluş yıl dönümünü kutluyorum, nice 129. yıllara diliyorum" ifadelerini kullandı.

Kutlama etkinliği, hatıra fotoğrafının ardından son buldu.